Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

PNL contestă alegerea conducerii ASF la CCR

PNL contestă alegerea conducerii ASF la CCR

PNL contestă alegerea conducerii ASF la CCR

PNL va ataca la Curtea Constituțională a României procedura de selecție și numire a conducerii ASF, a anunțat liderul senatorilor liberali, Florin Cîțu care acuză faptul că noii șefi ai autorității nu întrunesc condițiile de profesionalism și experiență cerute de lege.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Cîțu mai spune că PSD a tergiversat procesul de numire a noii conduceri în așa fel încât să nu genereze noi critici în raportul Comisiei Europene. ”PSD a transformat și ASF într-o anexă PSD. PNL va ataca la CCR procedura de selecție și numire a conducerii ASF! Acum aveți explicația pentru care PSD amână acest proces de selecție de câteva săptămânii. Ar mai fi fost încă bilă neagră în raportul MCV”, a susținut liderul senatorilor PNL.

Leonardo Badea a fost validat miercuri în plenul Parlamentului pentru un nou manadt în funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară cu 213 voturi ”pentru” și 118 ”împotrivă”. Func­ţia de preşedinte al ASF deținută de Badea este re­mu­nerată cu circa 14.000 de euro pe lună. În afară de Badea, și ceilalți opt membri ai Consiliului ASF au fost validați de Plenul Parlamentului.

Potrivit actului normativ care reglementează funcționarea ASF (OUG 93/2012), membrii Consiliului ASF trebuie „să aibă o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor”. Leornardo Badea a ocupat funcţia de preşedinte al ASF timp de un an şi trei luni fără să îndeplinească criteriul din lege privind experienţa profesională. Și asta pentru că la alegerea sa, Parlamentul dominat de PSD și ALDE, a asimilat, experienţa lui Badea de profesor la Universitatea Valahia din Târgovişte cu experienţa profesională prevăzută de OUG 93/2012.

Într-un caz similar, în 2014, Curtea Constituțională a respins alegerea lui Victor Ciorbea în conducerea ASF, din cauza lipsei de experienţă profesională obligatorie pentru ocuparea acestei funcţii. ”Domnul Victor Ciorbea a desfăşurat activitate profesională în următoarele funcţii, respectiv demnităţi, după caz: judecător, procuror, cadru didactic, avocat, primar general al Bucureştiului, prim-ministru, senator. Or, niciuna dintre aceste funcţii, respectiv demnităţi, nu poate fi de natură să susţină întrunirea condiţiei constând în «experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare»“, a statut CCR.

Comentarii

loading...