5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăPNL Iaşi acuză Primăria că nu a consolidat niciun imobil cu risc...

PNL Iaşi acuză Primăria că nu a consolidat niciun imobil cu risc seismic

Edilul Mihai Chirica afirmă că problema acestor clădiri “este cât se poate de serioasă”, dar că nu poate fi rezolvată “prin show politic ieftin”.

Deputatul liberal Marius Bodea a spus, joi, într-o conferinţă de presă organizată în faţa unuia dintre blocurile cu risc seismic din Iaşi, că subiectul consolidării imobilelor este tratat doar “tangenţial” de către autorităţi, precizând că, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în oraş s-ar înregistra aproximativ 27.000 de victime în cazul unui cutremur de peste şapte grade.

Totodată, deputatul Bodea acuză Primăria că nu a consolidat niciunul dintre imobilele cu risc seismic din Iaşi.

“Din păcate, Iaşiul ocupă locul al doilea, după Bucureşti, în clasamentul numărului de clădiri expertizate tehnic cu risc de avarii sau prăbuşire în cazul unui seism major. În ultimii patru ani, de când este primar Mihai Chirica, s-au alocat zero lei pentru expertizarea şi consolidarea clădirilor cu risc seismic. Să nu mai zic de faptul că tot zero lei au fost accesaţi de la Ministerul Dezvoltării, care derulează un program pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic”, a spus Bodea.

În prezent, în municipiu există 408 imobile cu risc seismic, din care 63 de blocuri sunt încadrate la gradul întâi de risc.

“Acestea sunt clădiri expertizate, dar în realitate numărul este mult mai mare. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât la parterul unor astfel de clădiri încă mai funcţionează cluburi, baruri, restaurante, unde vin în fiecare zi zeci de persoane, deşi legea interzice acest lucru”, a precizat deputatul Bodea.

Liberalul susţine că Ordonanţa Guvernului nr. 20/1994 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, modificată în Parlament anul trecut, specifică atribuţiile clare ale primăriilor în acest caz, însă municipalitatea ieşeană “n-a mişcat un deget” pentru a rezolva această problemă.

“Vom solicita la următoarea rectificare bugetară alocarea a 4,5 milioane de lei pentru actualizarea expertizei şi realizarea proiectului tehnic pentru cele 63 de blocuri care sunt în categoria întâi de risc seismic. E o crimă să nu le spui ieşenilor care este situaţia blocului în care stau. În plus, consilierii liberali vor mandata primarul să acceseze fonduri guvernamentale din programul anual de acţiuni al Ministerului Dezvoltării pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Nu putem aştepta să nu se întâmple, trebuie luate măsuri concrete”, a mai afirmat deputatul PNL Marius Bodea.

În replică, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, susţine că deputatul liberal “încearcă să cutremure opinia publică cu minciuni şi scenarii apocaliptice”.

“Dintr-o lipsă completă de rezultate, dar şi de perspective politice, «parlamentarul zero» vrea să se transforme într-un «deputat catastrofă» care încearcă să cutremure opinia publică cu minciuni şi scenarii apocaliptice. Problema imobilelor cu risc seismic este una cât se poate de serioasă şi care ne preocupă în cel mai înalt grad, dar care nu poate fi rezolvată decât prin demersuri laborioase, în cadrul unei colaborări strânse între proprietari, autorităţile locale şi judeţene, MDRAP şi alte instituţii ale statului, nu prin show politic ieftin. Dincolo de asta, să tulburi liniştea cetăţenilor municipiului Iaşi cu ameninţări despre catastrofe cu 27.000 de «victime» denotă nu doar politicianism mărunt, ci de-a dreptul cinism şi lipsă de responsabilitate”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă