13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăPNL sesizează CCR pe Legea protecției datelor cu caracter personal

PNL sesizează CCR pe Legea protecției datelor cu caracter personal

“Anunţăm public că Partidul Naţional Liberal depune sesizare la Curtea Constituţională împotriva legii lui Şerban Nicolae care afirmă că transpune Directiva europeană cu privire la folosirea datelor cu caracter personal în procesul penal, însă de fapt această lege, această iniţiativă a lui Şerban Nicolae – PSD modifică printr-o lege ordinară o lege organică şi anume Codul de procedură penală şi transformă operatorii de telefonie mobilă în agenţi de informare cu privire la mandatele de ascultare care sunt secrete şi sunt date de judecători”, a afirmat Turcan, la Parlament.

Ea a susţinut că guvernarea PSD – ALDE foloseşte cadrul european ca pretext pentru măsuri antiromâneşti şi antieuropene. “Iată un nou exemplu de cum actuala guvernare PSD – ALDE foloseşte cadrul european ca pretext pentru măsuri antiromâneşti şi antieuropene. Este o realitate care, evident, te duce cu gândul inclusiv la manifestaţiile publice care vor fi din ce în ce mai numeroase, pentru că românii nu vor mai îndura mult în acest tip de guvernare antiromânească şi antieuropeană”, a adăugat Turcan.

Săptămâna trecută, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente, în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterii infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date.

Proiectul prevede că prelucrarea datelor cu caracter personal pentru realizarea activităţilor de menţinere şi asigurare a ordinii şi siguranţei publice se realizează numai dacă acestea sunt prevăzute de lege şi sunt necesare pentru prevenirea unui pericol cel puţin asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii unei persoane ori a proprietăţii acesteia, precum şi pentru combaterea infracţiunilor. “Operatorii sunt obligaţi să instituie măsurile organizatorice, tehnice şi de procedură pentru a furniza persoanei vizate informaţiile necesare potrivit prevederilor art. 13 şi art. 16 – 21 şi pentru a asigura transmiterea unui răspuns în legătură cu prelucrările desfăşurate în condiţiile prevăzute de art. 11 sau în legătură cu notificarea persoanelor vizate în cazul apariţiei unui incident de securitate”, stipulează proiectul.

În plus, operatorul are obligaţia de a informa persoana vizată, în scris, cu privire la modul de soluţionare a cererilor formulate în temeiul prezentei legi. Răspunsul se transmite în mod gratuit, în cel mult 60 de zile calendaristice.

La cerere, atunci când legea nu prevede altfel, operatorul comunică persoanei vizate următoarele informaţii suplimentare: temeiul juridic al prelucrării, perioada pentru care sunt stocate datele cu caracter personal sau, în cazul în care nu este posibil, criteriile utilizate pentru a stabili perioada respectivă, dacă este cazul, categoriile de destinatari ai datelor cu caracter personal, inclusiv din state terţe sau organizaţii internaţionale, orice alte informaţii suplimentare, în funcţie de specificul activităţilor de prelucrare, în special atunci când datele cu caracter personal sunt colectate fără ştirea persoanei vizate, mai prevede proiectul de lege.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă