15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăPNL și USR PLUS se scaldă în ape tulburi

PNL și USR PLUS se scaldă în ape tulburi

Aceasta după ce useriștii au avansat ideea că Dacian Cioloș ar fi un premier mai bun pentru viitorul Guvern, format după alegeri.

PNL, partid cotat primul în opțiunile de vot ale românilor, la aproximativ 34%, va avea nevoie de aliați la guvernare, iar Orban continua să sublinieze ideea că aceștia vor fi USR PLUS. Conflictele dintre cele două formațiuni s-au acutizat în ultimele zile, chiar dacă premierul și președintele încearcă să liniștească apele.

Trebuie subliniat că declarația cu privire la Cioloș a fost una oficială, făcută de purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu. “Dacian Cioloș este, prin protocolul nostru vechi de alianță USR-PLUS, persoana desemnată pentru a prelua acest portfoliu”, a spus deputatul USR. 

Prezent la Timișoara, unde se stârnise un conflict la nivel local, Orban a reamintit că premierul e desemnat de partidul care câștigă alegerile, iar obiectivul PNL este de a câștiga alegerile.

Și președintele Klaus Iohannis spusese că „ar fi ciudat dacă s-ar certa” USR și PNL. Șeful statului a adăugat că prima opțiune pentru funcția de premier este tot Ludovic Orban și, ținând cont că președintele este cel care face demnarea, este puțin probabil să se întâmple altfel. 

Pace politică 

Pe de altă parte, premierul susține că, după alegerile parlamentare, vor urma patru ani de “pace politică” şi oportunităţi pe care România nu le-a mai avut în istorie. “Mai avem puţin până în 6 decembrie, când vor fi alegeri pentru Parlament, după care vom urma patru ani de pace politică, vom avea patru ani fără alegeri. Nu numai că vom avea patru ani de pace politică în care vom putea conlucra, pentru că nu mai bate la uşă nicio competiţie electorală care să scoată din noi dorinţa de a lua faţa celorlalţi, dar va fi o perioadă în care România va avea oportunităţi cu care nu s-a mai întâlnit în istoria sa recentă şi chiar în istoria sa”, a afirmat Orban.

Dezamorsarea conflictului de la Timișoara 

Până să se ajungă la pacea politică, prim-ministrul a fost prezent la ceremonia de învestire a președintelui ales al Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica. După ce la nivel local, președintele CJ și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, s-au acuzat reciproc de cu privire la împărțirea funcțiilor, a fost nevoie ca Orban să îi dea asigurări lui Fritz că proiectele județului, precum și cele ale municipiului, vor avea susținere guvernamentală.

„Am ținut să fiu prezent la această ședință festivă, la invitația președintelui Alin Nica, pentru a transmite un mesaj simplu: guvernul pe care-l conduc respectă autoritățile locale alese, care cunosc cel mai bine nevoile concrete, care sunt cel mai aproape de cetățean. Pentru noi subsidiaritatea, descentralizarea, nu sunt vorbe în vânt. (…) Conlucrarea dintre primari, președinți de consilii județene și guvern este fundamentală în perioada care va veni. Încercăm să simplificăm, să creștem viteza de adoptare a proiectelor și de implementare a lor. Pot să vă garantez că, de un an de zile, toate proiectele importante pe care le gestioneză Guvernul pentru Timișoara vor fi duse la bun sfârșit și vor fi sprijinite de la nivel guvernamental. (…) Decizia noastră e clară. PNL va forma majorități de guvernare cu USR – PLUS”, a subliniat Ludovic Orban.

El a negat că negocierile pentru majorități locale în județ sunt blocate. Însă liderul USR Timiș, Cristian Moș, i-a acuzat pe liberalii din județ că au negociat cu „vechea clasă politică, în spatele ușilor închise”. Ulterior, președintele interimar al PNL Timiș, Alin Nica, a semnat parteneriatul pentru Timiș și Timișoara cu USR PLUS și i-a invitat și pe liderii Alianței „să facă acest minim efort de a respecta voința alegătorilor” și să semneze documentul. 

La nivel national, conflictul dintre PNL și USR PLUS a pornit de la alegerea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, când cele două partide s-au acuzat reciproc că ar fi votat alături de PSD. Liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Florin Roman a spus imediat că urmează „o discuție serioasă” în partid pentru a vedea dacă PNL mai face o alianță cu USR. La rândul său, vicepreședintele USR, Cătălin Drulă, a afirmat că partidul său nu va intra la guvernare cu PNL dacă va fi premier tot Ludovic Orban.

PSD, șanse infime

La rândul său, Marcel Ciolacu, a reacționat la afirmațiile făcute de PNL și USR PLUS și a spus că premierul va fi dat de PSD. Declarația este total neplauzibilă în contextul în care PSD are șanse mici să se claseze primul la alegerile din 6 decembrie și, oricum, președintele Iohannis este cel care va desemna premierul. “Să rămână scris! Orban, 24 octombrie 2020: “Premierul e desemnat de partidul care câștigă alegerile.” Așa este! Iar premierul va fi de la PSD! În schimb, PNL va rămâne cu traseiștii, impostorii și penalii, Ludovic! Și, totuși… când ai de gând să prezinți public bugetul României?! Dacă nu aduce #austeritatea, de ce îl țineți ascuns?!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Cele mai citite

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă