8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăPNL, UDMR și USR PLUS încep negocierile pentru coaliția de guvernare

PNL, UDMR și USR PLUS încep negocierile pentru coaliția de guvernare

Grupurile de lucru ale liberalilor, progresiștilor și Uniunii Democrate a Maghiarilor din Românie intră, oficial, astăzi la ora 9, în ședințele de negociere în vederea formării unei majorităţi parlamentare care să dea votul de învestitură asupra unui Guvern, alături de împărțirea conducerii celor două camere ale Parlamentului.

Data limită la care cele trei formaţiuni ar trebui să clarfice toate aspectele negociate ar fi luni, 14 decembrie, zi în care la Cotroceni sunt anunțate consultării cu partidele care au obţinut mandate parlamentare în urma alegerilor din 6 decembrie.

Ulterior consultărilor, președintele ar urmă să anunțe numele premierului, prim-ministrul desemnat având apoi la dispoziție 10 zile pentru a merge în Parlament cu o echipă guvernamentală şi cu un program de guvernare.

Primele divergențe se leagă deja de numele premierului: PNL șu UDMR sunt de acord cu propunerea ministrului de Finanţe Florin Cîţu, în timp ce USR PLUS îl susţine pentru postul de şef al Executivului pe Dacian Cioloş.

Vorbind despre structura Guvernuluişi împărţirea posturilor, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan declara miercuri că vor fi maximum 18 ministere în viitorul Guvern, iar PNL va propune la negocierile cu USR-PLUS şi UDMR să meargă pe procentele obţinute la alegerile parlamentare şi anume liberalii să aibă 10 sau 11 miniştri, Alianţa să aibă 5-6 miniştri, iar Uniunea să aibă doi miniştri.

Portofoliile pe care la va deţine fiecare partid sunt o potenţială temă de divergenţă, fiecare dorindu-şi ministere-cheie.

USR-PLUS şi-ar dori mai multe ministere, cel puţin unul avizator, opţiunile fiind Finanţe, Justiţie, Dezvoltare sau Fonduri Europene.

UDMR susţine varianta ca premier să fie Florin Cîţu şi doreşte să aibă 2-3 portofolii în noul Executiv. 

Pe de altă parte, PNL ar fi dispus să renunţe la portofoliul Justiţie din viitorul Executiv în favoarea USR-PLUS, însă nu şi la Finanţe. De asemenea, alte ministere pe care liberalii le-ar dori sunt Apărare, Externe, Economie, Interne, Dezvoltare şi Transporturi.

PNL ar mai fi dispus să renunţe la Sănătate, dacă Alianţa USR-PLUS vrea neapărat portofoliul pentru Vlad Voiculescu, cât şi la Ministerul Muncii, Ministerul Sportului, Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii şi cel al Culturii.

Programul de guvernare al viitorului Cabinet va fi şi el negociat, cele trei formaţiuni trebuind să-şi armonizeze obiectivele din propriile programe.

La rândul său, UDMR vrea modificarea Planului de Rezilienţă şi Redresare care să includă măsuri pentru dezvoltarea Transilvaniei, în sensul dezvoltării infrastructurii feroviare, rutiere, cât şi dezvoltarea zonei rurale. UDMR va mai insista asupra unor priorităţi privind mediul şi susţinerea fermierilor.

Cele mai citite

Români blocați pe aeroportul din Dubai

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme în Dubai, se află în impas pe Aeroportul...

România are cu ajutorul reactoarelor modulare șansa să devină lider în sectorul nuclear civil european și global

Este nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, care va intra, în perioada următoare, în...

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...
Ultima oră
Pe aceeași temă