Ioan Cupşa  (Foto: infooradea.ro)

Ioan Cupşa (Foto: infooradea.ro)

PNL va ataca din nou la CCR legile Justiţiei, pe care Senatul se pregăteşte să le aprobe

PNL va ataca din nou la CCR legile Justiţiei, a declarat, luni, deputatul liberal Ioan Cupşa, susţinând că majoritatea PSD-ALDE a creat suficiente motive pentru ca legile să fie declarate neconstituţionale.

Mihai Diac 0 comentarii

„PNL va ataca din nou la CCR (legile justiţiei-n.r.). (...) Au fost modificate în această procedură de reexaminare texte care nu au fost declarate neconstituţionale de către Curte şi care nu sunt într-o legătură directă (...) cu celelalte texte şi drept urmare încalcă alte Decizii ale CCR şi practica în materie. (...) Nu au aplicat cu corectitudine Decizia CCR pentru acele texte care au fost declarate neconstituţionale. Au adăugat texte noi. Suficiente motive să ne vedem la CCR şi, din nou, în această procedură de reexaminare”, a declarat deputatul PNL Ioan Cupşa, citat de Mediafax.

Ioan Cupşa a făcut aceste declaraţii luni, la finalul şedinţei Comisiei speciale, condusă de Florin Iordache (PSD), care a precedat şedinţa de plen a Senatului, acesta fiind for decizional pentru legile Justiţiei.

Camera Deputaţilor a aprobat deja aceste proiecte de acte normative.

Ioan Cupşa a criticat „graba şi „superficialitatea” cu care au fost adoptate în Comisia specială legile justiţiei.

„Şedinţa Comisiei speciale de astăzi a fost de asemenea sub imperiul grabei şi a superficialităţii, aşa cum s-a desfăşurat o bună parte ale acestei comisii speciale. (...) nu ni s-a comunicat până azi dimineaţă, la ora 10:00, niciunul dintre amendamentele care urmau a fi dezbătute. (...)”, a spus Cupşa.

Legea 303/2004 privind Statutul procurorilor şi judecătorilor, adoptată în Comisia specială

Comisia specială a adoptat, luni, un raport favorabil asupra proiectul privind Legea 303/2004 privind Statutul procurorilor şi judecătorilor.

Raportul favorabil a fost adoptat cu 12 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”.

Aleşii au decis că „există eroare judiciară imputabilă judecătorului sau procurorului atunci când judecatorul sau procurorul, în exercitarea funcţiei: a încălcat norme de drept material şi procesual, fapt ce a condus la încălcarea drepturilor fundamentale absolute ale persoanei”.

De asemenea, au stabilit că „statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, va exercita acţiuneaîn regres împotriva judecătorului sau procurorului dacă, în urma raportului consultativ al Inspecţiei Judiciare, prevăzut la alineatul 7 şi al propriei evaluări apreciază că eroarea judiciară a fost cauzată ca urmare a exercitării de judecător sau procuror a funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă. Termenul de exercitare a acţiunii în regres este de 6 luni de la data comunicării raportului Inspecţiei Judiciare".

Comentarii

loading...