21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăPNRR va fi prezentat în Guvern în această săptămână

PNRR va fi prezentat în Guvern în această săptămână

„Planul revizuit nu este încă public, va fi prezentat Guvernului săptămâna aceasta, pentru prima citire, şi sperăm că vom avea o decizie formală a Guvernului în săptămâna următoare. (…) Vom avea toate detaliile prezentate Guvernului în cursul acestei săptămâni şi vom avea o primă citire a deciziei guvernamentale mandatând Ministerul pe care îl conduc să demareze discuţiile cu Comisa Europeană, şi în paralel cu aceste discuţii informale cu Comisia Europeană, elaborăm unele din aceste măsuri. Săptămâna viitoare vom avea decizia formală a Guvernului. Acesta este calendarul. Sper că vom fi în măsură să negociem cu un mandat clar. Avem un guvern de coaliţie în România, dar vă pot spune că după negocieri foarte detaliate am reuşit să ajungem la un consens în cadrul coaliţiei, care va sprijini noul draft al planului”, a spus Ghinea.

El a participat la un eveniment online organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în parteneriat cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Ghinea a precizat că în draftul PNRR s-a ţinut cont de toate obiectele de dezvoltare durabilă, menţionând că în cazul obiectivului privind eliminarea sărăciei va implementa legislaţia pentru venitul minim de incluziune.

„Aceasta va fi un fel de revoluţie în sistemul de asistenţă socială din România şi sper să găsesc o modalitate pentru a o include în plan şi a acoperi, parţial, costul implementării sale”, a subliniat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Un al doilea exemplu care are legătură cu obiectivul privind eliminarea sărăciei este un program naţional pentru reducere abandonului şcolar. „Vom ţinti cele 1.600 de şcoli din România care sunt cele mai vulnerabile la acest fenomen şi vom avea o investiţie specială, o schemă de granturi dedicată acestor şcoli, pentru a-i menţine pe copii în şcoală. Această schemă o pregătim împreună cu Ministerul Educaţiei şi sunt foarte optimist cu privire la posibile rezultate. A fost pilotată în cadrul fondurilor de coeziune şi acesta este un tip de reformă care ar putea avea un impact enorm pentru România”, a spus Ghinea.

În ceea ce priveşte obiectivul privind managementul sustenabil al pădurilor, combaterea deşertificării, oprirea şi inversarea degradării solului, Ghinea a afirmat că şi acesta este un obiectiv „foarte ambiţios”, dorindu-se investiții de 1,5 miliarde (euro n.r.) pentru împădurire şi biodiversitate.

România are un buget alocat estimat de 30,4 miliarde de euro destinat instrumentului de finanţare „Mecanismul de redresare şi rezilienţă”, din care 13,7 miliarde de euro sunt structuraţi sub formă de granturi şi 16,6 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă