15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăPoliticienii analizează întâlnirea de la Casa Albă

Politicienii analizează întâlnirea de la Casa Albă

Așa cum era ușor de anticipat, reacțiile politicienilor români nu au întârziat să apară ca urmare a întrevederii dintre cei doi șefi de stat.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că vizita președintelui Klaus Iohannis și întrevederea cu Donald Trump constituie ”un moment de maturitate deplină în parteneriatul strategic româno-american”.

Fostul ambasador al României în SUA susține că transformarea României în materie de politică externă și de securitate ,,este remarcabilă’’. 

”Moment de maturitate deplină în parteneriatul strategic româno-american. Noua vizită a președintelui României la Washington consfințește rolul României de aliat privilegiat al Americii în Europa. La 30 de ani de la prăbușirea comunismului, la 22 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic și la 15 ani de la intrarea țării noastre în NATO, transformarea în politica externă și de securitate a țării noastre este remarcabilă. Salut reconfirmarea importanței strategice a zonei Mării Negre pentru securitatea transatlantică și a securității energetice ca parte indisolubilă a securității naționale și zonale. Relația țării noastre cu Statele Unite și Uniunea Europeană trebuie să rămână și pe mai departe un teren al acțiunii comune a tuturor forțelor politice și al interesului superior al națiunii române.”, a declarat Mircea Geoană, potrivit stiripesurse.ro.

,,Subiectul zero va fi energia’’

O reacție a venit și din partea fostului președinte al României, Traian Băsescu. Acesta a afirmat, într-o intervenţie telefonică pentru B1TV, că principala temă a discuţiilor pe care  Iohannis le va purta cu  președintele Donald Trump în întâlnirea de marţi seară de la Casa Albă va fi, după părerea sa, energia.

“Cred că subiectul zero va fi energia, pentru că în momentul de faţă Statele Unite luptă mai mult decât Uniunea Europeană pentru independenţa energetică a UE faţă de Rusia, mai ales că această dependenţă se îndrăgeşte prin celebra conducă Nord Stream 2. Din punctul de vedere al levierelor politice pe care un stat le are asupra altor state, energia este unul din principalele mijloace de a forţa anumite atitutidini’’, a afirmat europarlamentarul PMP.

Vicepreşedintele PNL Cristian Buşoi consideră că cea de-a doua întâlnire a lui Klaus Iohannis cu preşedintele Donald Trump reprezintă un semnal puternic de apreciere şi încredere faţă de România, dar şi faţă de Klaus Iohannis, potrivit Medifax.

,,Eforturile diplomatice ale preşedintelui României, făcute de-a lungul celor cinci ani de mandat, au condus la o strângere a relaţiilor între cele două state, lucru recunoscut şi de preşedintele Donald Trump, care a afirmat că :”relaţiile dintre România şi SUA nu au mers niciodată mai bine decât acum”. Este o apreciere importantă şi meritată de România”,spune  liberalul Buşoi, europarlamentar PNL.

 

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă