10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăPovestea adeverinței care o vizează pe Adina Florea

Povestea adeverinței care o vizează pe Adina Florea

”Constat că subzistă temeiurile de fapt şi de drept avute în vedere la respingerea propunerii iniţiale de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa”, i-a transmis preşedintele Klaus Iohannis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Motivul invocat de şeful statului este că documentaţia nu conţine dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea. Iohannis a luat decizia ” luând act de faptul că, în continuare, documentaţia transmisă nu conţine dovada care să ateste îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici să nu fi colaborat cu acestea”, se afirmă în scrisoarea trimisă de Klaus Iohannis ministrului Justiției.

”Având în vedere că prin considerentele Deciziei nr. 358/2018, Curtea Constituţională nu recunoaşte ministrului justiţiei – în virtutea rolului central al acestuia în cadrul procedurii de numire a procurorilor în funcţiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 – posibilitatea înaintării unei propuneri cu eludarea condiţiilor obiective impuse de lege”, se mai arată în scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis adresată lui Tudorel Toader.

Tudorel Toader a propus-o iniţial pe Adina Florea pentru şefia DNA în luna noiembrie, iar pe data de 21 noiembrie preşedintele a anunţat că o respinge pentru că documentaţia nu conţinea adeverinţa CNSAS care să arate că nu a existat o colaborare a candidatului cu fosta Securitate.

 

Lipsă de cvorum la CNSAS

Lipsa adverinței nu înseamnă că Florea ar fi colaborat cu fosta Securitate, însă, în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) există controverse privind procedura de verificare. Pe 21 decembrie, Colegiul CNSAS a avut programată o ședință dedicată exact acestui subiect. Însă, o serie de membri ai Colegiului CNSAS, precum Alexandra Toader sau Sulfina Barbu susțin că ședința din 21 decembrie 2018, în care trebuia să fie luată în discuție Nota de constatare, nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. ”Referitor la doamna Adina Florea, au fost demarate procedurile de reverificare, aşa cum prevede legea, dumneaei având o adeverinţă din anul 2009. În data de 21 decembrie trebuia să fie şedinţa de Colegiu, dar ea nu s-a ţinut din lipsă de cvorum. În consecinţă, procedura nu este finalizată. Este o notă de constatare întocmită de Direcţia de investigaţii, aviz de la Direcţia juridică, dar este obligatoriu ca aceste documente să vină în Colegiu şi Colegiul este singurul for care se pronunţă privind menţinerea sau nemenţinerea adeverinţei în cazul magistraţilor şi nu numai, discutăm pe Legea 303/2004 cu toate modificările ulterioare. Nu a fost finalizată această procedură. Până acum tot ce s-a întâmplat a fost legal, dar pentru a putea transmite către CSM un punct de vedere avizat de CNSAS trebuie să aibă loc şedinţa Colegiului”, a precizat Sulfina Barbu, membru al Colegiului.

 

Șeful CNSAS a trimis adeverința la CSM

Reverificarea colaborării cu Securitatea este necesară în condițiile în care CNSAS a primit și alte arhive, față de 2009, când Florea a primit avizul de necolaborare.

Președintele Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, recunoaște că nu a fost cvorum pe 21 decembrie,  dar susține că nu au intervenit schimbări în situația Adinei Florea față de 2009.  ”Am încercat, ca președinte, să convoc o ședință pe 21 decembrie când erau toate datele de la deținători, inclusiv de la MApN. Nu a fost cvorum, dar nu sunt elemente date care să afecteze încadrarea făcută în 2009 și menținută în 2017. Către CSM am trimis adeverința și am spus că din răspunsurile deținătorilor nu este schimbată” susține Constantin Buchet. Însă, așa cum am menționat, alți membri ai Colegiului atrag atenția că adeverința este valabilă doar cu votul plenului Colegiului.

FOTO: DCNews

 

Strategia lui Tudorel Toader

Cert este că Tudorel Toader a trimis, din nou, pe 27 decembrie la Cotroceni, propunerea care o vizează pe Adina Florea. Problema adeverinței de la CNSAS nu este singura care poate afecta numirea Adinei Florea. Legea privind statutul magistraților (modificată de PSD în Parlament) prevede că șeful statului poate respinge, o singură dată, motivat, o propunere pentru șefia DNA. De aici, interpetările sunt diferite. Președintele Klaus Iohannis a criticat, faptul că ministrul Justiției Tudorel Toader i-a retrimis aceeași propunere pentru a doua oară. În viziunea președintelui, respingerea primei propuneri, încă din noiembrie, înseamnă că Toader trebuia să trimită o altă propunere (așa cum se întâmplă în cazul miniștrilor). Tudorel Toader susține, însă, că legea nu prevede că a doua propunere trebuie să fie diferită de prima. Pe această logică, este posibil ca Toader să trimită pentru a treia oară propunerea pentru numirea Adinei Toader.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă