6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăPreferințele românilor pentru euroalegeri și prezidențiale

Preferințele românilor pentru euroalegeri și prezidențiale

Partidul Naţional Liberal (PNL) şi Partidul Social Democrat (PSD) merg umăr la umăr, potrivit celui mai recent sondaj referitor la alegerile europarlamentare, realizat de IMAS la comanda Europa FM. 22, 7 % din cei intervivați ar pune ştampila pe sigla PSD, iar 22, 6% pe cea a liberalilor. Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 26 mai. Scăderea PSD, care la alegerile parlamentare din 2016 a obținut 45% din voturi, este o certitudine confirmată de toate sondajele de opinie din ultima perioadă. Însă, rămâne un semn de întrebare cât de mult a scăzut partidul condus de Liviu Dragnea. Potrivit unui sondaj CURS publicat acum o lună de zile social-democrații ar obține 32% din voturi iar PNL 22%. Potrivit celui mai recent sondaj INSCOP,  27,8% dintre românii care s-ar prezent la vot ar opta pentru PSD în timp ce 26,7% ar vota cu PNL. Chiar dacă procentele PSD diferă în funcție de realizatorii sondajelor, este clar că scandalul din ultima vreme, legat de modificarea legilor justiției, prin ordonanță de urgență, a provocat noi probleme de imagine PSD.

Potrivit IMAS, foarte aproape, cu 18,9% este alianţa formată din Uniunea Salvaţi România (USR) şi partidul fostului premier Dacian Cioloş, PLUS. Este pentru prima dată când alianța este măsurată ca atare într-o cercetare și sondajul pare să certifice faptul că alegătorii celor două partide acceptă soluția care li s-a propus. În sondajele anterioare, USR avea între 10 și 13% iar PLUS depășea 5%.

 

ProRomânia și ALDE, în creștere

Formațiunea lui Victor Ponta, ProRomânia, este cotată cu 13,4% din voturi. Practic, partidul fostului premier înregistrează cel mai bun rezultat din  ultima perioadă, după ce a anunțat candidatura la Parlamentul European a comisarului european Corina Crețu. De altfel, potrivit unui sondaj BCS, Crețu este candidatul la euroalegeri cu cea mai mare cotă de încredere, 30%.

ALDE ar avea 12,5% din voturile românilor, potrivit IMAS. Și ALDE este pe un trend ascendent, fapt paradoxal dacă ne gândim majoritatea reproșurilor care se aduc PSD sunt pe zona de justiție. Or, ministrul Justiției Tudorel Toader ocupă un portofoliu al PSD, dar a fost propus de președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

În cazul UDMR, sondajul creditează formațiunea cu 4,7% din voturi, sub pragul de 5%. Însă,  nu este nicio surpriză. Uniunea obține în sondaje, aproape mereu în jur de 5%, dar la alegeri depășește 6%, prin mobilizarea etnicilor maghiari. Numai un exemplu: înainte de euroalegerile din 2014, UDMR era cotată cu 5,2% într-un sondaj INSCOP, dar a obținut 6,7% la euroalegeri.

În schimb, PMP, care este cotat cu 4,4%, probleme serioase cu accederea în Parlamentul European. Criza PMP alimentează zvonurile despre o candidatură a lui Traian Băsescu la Parlamentul European, menită, teoretic, să îmbunătățească scorul PMP. Întrebat recent, într-o apariţie televizată, Traian Băsescu a refuzat să confirme sau să infirme vreo candidatură pentru Parlamentul European. Fostul preşedinte s-a limitat prin a afirma că va face tot ce e nevoie pentru a ajuta PMP în cadrul alegerilor.

 

Iohannis, primul clasat

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidenţiale, Klaus Iohannis ar fi votat 41,4% dintre alegători, având mari șanse de a obține un nou mandat. Actualșul mandat al lui Iohannis expiră în luna decembrie a acestui an. Pe locul doi, dar la mare distanţă este Călin Popescu Tăriceanu, cu mai puţin de jumătate dintre voturile preşedintelui – 18%. Foştii premieri Victor Ponta (15%) şi Dacian Cioloş (11,7%) sunt însă foarte aproape de liderul ALDE, iar Liviu Dragnea abia ar strânge 6 procente din sufragii.

Sondajul urmăreşte opţiunile la prezidenţiale şi în funcţie de spectrul politic pe care îl agreează fiecare votant. Electoratul de stânga îl preferă pe Călin Popescu Tăriceanu (36,5%), urmat de Victor Ponta (26,5%) şi Gabriela Firea (18,1%). Liderul PSD Liviu Dragnea se clasează doar pe locul patru cu 12,7% în timp ce pentru Corina Crețu optează 5,3%.

În aceste condiții, liderul PSD Liviu Dragnea a pus din nou pe tapet ideea unui candidat comun cu ALDE. „Iau în calcul varianta ca din partea alianţei PSD-ALDE să candideze candidatul cu cele mai mari şanse pentru ca Iohannis să nu mai lovească România încă cinci ani de zile”, a afirmat Dragnea.

Cât priveşte electoratul de dreapta, preşedintele Klaus Iohannis conduce clar cu aproape 59,5%, urmat de Dacian Cioloş cu 24,9%, Dan Barna – 9% și Ludovic Orban – 3%. Procentul lui Orban este explicat de faptul că PNL l-a desemnat pentru postul de premier, iar liberalii au anunțat oficial că îl sprijină pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat la Cotroceni.

Sondajul IMAS a fost realizat la comanda postului de radio Europa FM pe un eşantion de 1.010 persoane cu drept de vot, între 1 şi 21 februarie prin interviu telefonic, cu o marjă de eroare de plus minus 3 procente.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă