10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăPolitică„Premierul“ lui Băsescu s-a înscris în PNL

„Premierul“ lui Băsescu s-a înscris în PNL

Europarlamentarul Siegfried Mureşan s-a înscris, ieri, în PNL, a anunţat preşedintele partidului, Ludovic Orban. ”Începând de astăzi, Siegfried Mureşan, unul dintre cei mai serioşi europarlamentari români, unul dintre cei mai apreciați reprezentanți ai României la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al PPE, principala forţă politică din PE şi de la nivelul UE, formaţiune politică din care PNL face parte, a devenit membru al PNL. Consider că pasul pe care l-a făcut făcut este un pas care va face bine atât PNL, cât şi reprezentării la Bruxelles a intereselor României în cadrul instituţiilor UE”, a declarat Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL în care a fost prezentat Siegfried Mureşan.

”Pentru a scoate PSD de la guvernare avem nevoie de un PNL cât mai puternic. Vom oferi cetățenilor toate motivele să voteze PNL la următoarele rânduri de alegeri. Obiectivul este clar: câștigarea alegerilor europarlamentare și scoaterea PSD de la guvernare. Pentru alegerile europarlamentare, vom prezenta cel mai bun program electoral, cea mai bună listă de candidați și o agendă pentru cea mai bună reprezentare a României în Europa“, a afirmat Siegfried Mureșan. El a respins solicitarea PMP de a-și da demisia din Parlamentul European. ”Mi se pare nejustificată. De pe urma prezenței mele în PE, România are de câștigat. Eu aș cere demisia politicienilor care n-au făcut nimic, nu a celor care au făcut”, a comentat Mureșan.

Siegfried Mureșan a fost prezentat, ieri, liberalilor, în Biroul Politic Național, de președintele PNL, Ludovic Orban, în calitate de membru al Partidului Național Liberal. Proaspătul liberal s-a înscris în organizația PNL sector 1 și va candida pe listele liberalilor la alegerile europarlamentare din 2019. Ludovic Orban a afirmat  că pentru mutarea lui Sieg-fried Muresan a cerut acordul preşedintelui PPE şi al şefului de grup din Parlamentul European.

 

Solicitarea PMP

 

Anticipând mutarea lui Mureșan, PMP i-a solicitat acestuia să demisioneze nu numai din partid, ci şi din Parlamentul European. „Suntem informaţi că tânărul europarlamentar Siegfried Mureşan şi-a încheiat negocierile şi a optat pentru Partidul Naţional Liberal, unde i s-a garantat un loc eligibil pe listele pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. Având în vedere principiile morale înalte afişate până acum în spaţiul public şi în relaţiile din interiorul PMP de europarlamentarul Siegfried Mureşan, îi cerem ferm să demisioneze şi din Parlamentul European, pentru ca partidul să îşi poată nominaliza următorul candidat de pe lista alegerilor din 2014”, se arată într-un comunicat de presă al partidului condus de fostul președinte Traian Băsescu. ”Avem speranţa că Siegfried Muresan nu se va compromite, continuând să ocupe un loc care a fost câştigat prin vot de lista de PMP, adjudecându-şi eticheta de traseist”, se mai arată în comunicatul PMP.

 

Cine este Siegfried Mureşan

 

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a fost propus, în două rânduri, la consultările de la Cotroceni, pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele PMP, Traian Băsescu, după ce PSD l-a demis pe Sorin Grindeanu prin moţiune de cenzură, iar succesorul său, Mihai Tudose, şi-a dat demisia de la şefia Guvernului.

Mureșan a fost consilier al preşedintelui Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum (2006-2009). În 2009 s-a mutat la Bruxelles, unde a lucrat în Parlamentul European până în 2011. În anul 2011 obţine prin concurs postul de consilier politic pentru probleme economice şi sociale al Partidului Popular European (PPE), iar în ianuarie 2014 devine consilier politic principal al PPE. Tot în 2014 se înscrie în Partidul Mişcarea Populară şi este ales preşedinte al organizaţiei de tineret. Candidează la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, situându-se pe poziţia a doua pe listele PMP.

În urma alegerilor, obţine un mandat de cinci ani în Parlamentul European. În noua configuraţie a legislativului european, este ales vicepreşedintele Comisiei pentru bugete, membru supleant în Comisia pentru afaceri economice şi monetare şi membru în Delegaţia Comisiei parlamentare de cooperare UE-Republica Moldova.

În 22 ianuarie 2015, preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, anunţă că Siegfried Mureşan a fost desemnat purtătorul de cuvânt politic al PPE.

Parlamentul European a aprobat, în iulie 2015, raportul lui Siegfried Mureşan prin care sunt alocate României 8,5 milioane de euro, din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, pentru a compensa pagubele provocate de inundaţiile din 2014. Pe lângă cele 8,5 milioane de euro acordate României, mai sunt acordate 2 milioane de euro sprijin pentru Bulgaria, respectiv 56 de milioane de euro pentru Italia, tot pentru a acoperi parţial pagubele provocate de inundaţiile din 2014.  

 

Pierderi

PMP nu mai are niciun europarlamentar, după ce a obținut două locuri la euroalegerile din 2014. Un alt europarlamentar,  Cristian Preda, a fost exclus în 2015, după ce a susținut-o la prezi-dențialele din 2014 pe Monica Macovei, și nu pe Elena Udrea, candidatul PMP.  PMP cere demisia lui Siegfried Mureşan din Parlamentul European după negocierile cu PNL.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...
Ultima oră
Pe aceeași temă