13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăPremierul Netanyahu şi-a amânat vizita la București. Ce explicație oferă Ambasada Israelului

Premierul Netanyahu şi-a amânat vizita la București. Ce explicație oferă Ambasada Israelului

Vizita premierului israelian în România era programată pentru luna august, iar amânarea vine în cotextul discuţiilor privind mutarea ambasadei la Ierusalim.

“Premierul Benjamin Netanyahu a decis sa efectueze o vizita oficiala in Romania, dar evenimentul va fi reprogramat. Intr-adevar, era planificata o intalnire G2G pentru luna august, dar Premierul Netanyahu a fost nevoit sa amane sosirea in Romania din cauza altor angajamente. Guvernul Romaniei a fost informat deja cu privire la acest lucru. Prim-ministrul Netanyahu si-a exprimat dorinta de veni in Romania alaturi de o delegatie importanta oficiala care va intensifica relatiile dintre cele doua state”, se arată în răspunsul ambasadorului Israelului la Bucureşti, Tamar Samash.

Informaţia privind amânarea vizitei a fost dată iniţial de jurnalistul israelian Attila Somfalvi.

Amânarea vizitei vine în contextul discuţiilor privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, dar şi a plângerii penale depusă de preşedintele PNL, Ludovic Orban, pe numele premierului.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, pe 25 aprilie 2018, o întrevedere cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Statul Israel. La întrevederea cu Dăncilă, premierul israelian, Benjamin Netanyahu a salutat adoptarea de către Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim.

Ulterior anunţului despre intenţia Executivului român de a muta ambasada României din Israel, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a făcut o plângere penală, în care i-a acuzat pe Liviu Dragnea şi pe premierul Viorica Dăncilă de „difuzarea de informaţii cu caracter secret, uzurparea de funcţie şi refuzul de informare a Preşedintelui României” în cazul memorandumului MAE privind mutarea Ambasadei Israelului.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală, la începutul lunii iunie, cu privire la fapte pentru infracţiuni de înaltă trădare şi divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că analiza MAE care prezintă avantajele şi dezavantajele mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va fi trimisă în această săptămână către Preşedinţie, Guvern şi Parlament. Întrebat ce concluzii prezintă analiza realizată de MAE, Meleşcanu a spus că “nu există concluzii există avantaje şi dezavantaje care vor trebuie să fie cântărite când se va lua decizia”. Acesta a adăugat, referitor la posibile riscuri de securitate, că acestea “există” şi că este “unul din elemente care trebuie avut în vedere”.

Pe 19 iunie, preşedintele Klaus Iohanis a declarat că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă