Premierul Orban va conduce personal Comitetul pentru Situații de Urgență, în locul ministrului Vela

Premierul Orban va conduce personal Comitetul pentru Situații de Urgență, în locul ministrului Vela

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că va preliua conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Mihai Diac 0 comentarii

Premierul Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de joi, 14 mai, că va modifica Ordonanța de Urgență 21/2004, astfel încât să preia personal conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

"Îmi asum, în calitate de prim-ministru, conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență", a subliniat premierul Ludovic Orban.

Acest Comitet a fost condus, pe toată durata stării de urgență, de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, care a emis, în această calitate, și Ordonanțele militare. Premierul nu a indicat de ce dorește să preia el, personal, conducerea Comitetului.

Premierul Orban a precizat că acest Comitet va avea trei vicepreședinți, unul dintre aceștia urmând a fi Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne.

OUG 21/2004 este cea care se referă la starea de alertă și care fusese reclamată de Avocatul Poporului la CCR pe motiv că ar fi neconsituțională. CCR a analizat această sesizare în ziua de 13 mai 2020 și a emis o "decizie interpretativă" în care stabilește că OUG 21 este constituțională, dar nu poate să restrângă drepturi și libertăți ale cetățenilor.

„Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituționale în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale", a decis CCR.

Comentarii

loading...