Kover Laszlo a participat sâmbătă, la Turda, la manifestări religioase

Kover Laszlo a participat sâmbătă, la Turda, la manifestări religioase

Preşedintele Parlamentului Ungariei acuză „atacuri dure” după declarația premierului Mihai Tudose

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, consideră că atacurilor împotriva maghiarilor din România în urma declaraţiei premierului Mihai Tudose privind steagul secuiesc trebuie să li se răspundă calm, paşnic şi tolerant, a transmis MEDIAFAX.

Rl online 0 comentarii

Kover Laszlo a participat sâmbătă, la Turda, la manifestările religioase organizate cu ocazia împlinirii a 450 de ani de ani de la proclamarea Edictului Libertăţii Religioase, unde a mai plusat în scandalul fluturării/spânzurării steagului secuiesc în România și a declarației premierului Mihai Tudose.

Tudose a declarat, miercuri, referitor la declaraţia comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, semnată de liderii UDMR, PPMT ŞI PCM, că nu se pune problema unei astfel de autonomii şi toţi „cei care vor flutura steagul secuiesc, vor flutura alături de steag”.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose.

Printr-o proastă înțelegere a limbii române, partea maghiară „a tradus” „fluturarea” din declarația premierului prin „spânzurare”, drept pentru care au cerut premierului roman să-și ceară scuze pentru un asemenea afront!

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a invocat „atacuri dure” împotriva maghiarilor, după declarația lui Tudose, și a îndemnat la calm și „toleranță”, ca să poată deveni „o putere în Europa Centrală şi de Est, care nu poate fi ignorată nici de cei de la Est, nici de cei de la Vest”.

 „Au existat atacuri dure împotriva maghiarilor în urma declaraţiilor premierului României. Noi nu trebuie să răspundem pe acelaşi ton, ci să răspundem pe un ton calm, paşnic şi tolerant. Avem comunităţi naţionale care trăiesc aici, pe acest teritoriu şi în alte părţi ale Europei. Trebuie să fim conştienţi că aceste comunităţi naţionale reprezintă o resursă, un potenţial pentru dezvoltarea ţărilor locuite de aceste comunităţi. Noi ne bazăm unii pe alţii, aceste comunităţi naţionale se bazează unele pe altele şi acţionează împreună pentru dezvoltarea ţărilor lor şi regiunilor lor. Dacă nu ne vom înfrunta unii cu ceilalţi şi vom lucra unii cu ceilalţi, vom reuşi să fim în Europa Centrală şi de Est o putere care nu poate fi ignorată nici de cei de la Est, nici de cei de la Vest”, a spus Kover.

Comentarii

loading...