5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăPrimarii nemulțumiți de buget au dat buzna la Guvern. De ce nu...

Primarii nemulțumiți de buget au dat buzna la Guvern. De ce nu le convine oferta lui Liviu Dragnea

O delegaţie a Asociaţiei Municipiilor din România a fost, miercuri, la sediul Guvernului pentru a discuta cu premierul Viorica Dăncilă pe tema proiectului legii bugetului pe 2019. Din delegaţie au făcut parte preşedintele AMR, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă (PSD), primarul general al Capitalei, Gabriela Firea (PSD), primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc (PNL), primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre (PNL), primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă (PNL).

În vreme ce primarii erau primiți la Palatul Victoria de premierul Dăncilă, înaintea ședinței de Guvern, șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, pe Facebook, că primăriile vor primi bani așa cum au cerut. „Win-win situation pentru autoritățile locale”: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați” a comentat el. ”Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.)”, a promis Liviu Dragnea.

El a susţinut că primăriile vor opri direct 60% din încasări, aşa cum au cerut. ”Niciun judeţ nu va avea mai puţin de 400 lei/locuitor, faţă de doar 250 anterior, şi nicio primărie nu va avea mai puţin de 1.200 lei/locuitor, faţă de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, aşa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la judeţ, din care 20% se vor întoarce la aceleaşi primării pentru echilibrare. Şi bucureştenii vor avea mai mult decât înainte”, a adăugat Dragnea.

 

Solicitările primarilor

La finalul întâlnirii cu premierul Dăncilă, reprezentanții primarilor municipiilor au lăsat să se înțeleagă că nu acceptă procentul propus de Liviu Dragnea. ”Noi am solicitat recuperarea a ceea am pierdut in 2017. În clasa a 4 a am învățat cum se fac procentele. Noi ar fi trebuit să avem 67 la sută pentru a recupera pierderile din 2017, pondere în buget, nu suma totală. Noi nu suntem niște fraieri care nu știu cifrele, legile sau cum circulă banii”, a declarat Robert Negoiță.

Înaintea întâlnirii de la Guvern, Gabriela Firea a declarat că s-a propus ca 80 de milioane de euro să fie tăiate din bugetul PMB ceea ce ar însemna ”să nu mai putem cumpăra 300-400 de autobuze noi, sau să construim 2-3 pasaje care ar debloca foarte mult traficul din Capitală sau să realizăm o maternitate nouă, aşa cum ne-am dorit”. ” Noi cerem o treime (din bugetul naţional -n.r.), suntem atat de decenţi, este foarte puţin. 70% din serviciile publice sunt asigurate de administraţia locală şi noi la ora actuală primim sub 20%”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

Anterior, Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a transmis, printr-un comunicat de presă, că la întîlnirea de marţi cu consilierul premierului Darius Vâlcov şi ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici nu s-a ajuns la un acord privind cotele ce urmează să revină autorităţilor locale în bugetul de stat pe 2019.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă