Primarul şi contabilul oraşului Ghimbav trimişi în judecată de DNA

Primarul şi contabilul oraşului Ghimbav trimişi în judecată de DNA

Primarul oraşului Ghimbav, judeţul Braşov, precum şi contabilul şef al instituţiei, precum şi administatorii unor firme, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în stare de arest la domiciliu, pentru abuz în serviciu şi luare de mită.

Rl online 0 comentarii

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de Direcţia Naţională Anticorupţie, primarul oraşului Ghimbav, judeţul Braşov, Dorel Toma, a fost trimis în judecată în stare de arest la domiciliu pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, infracţiune în formă continuată.

Şi contabilul şef al instituţiei, Ana-Alina Geogean a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi pentru luare de mită în formă continuată.

De asemenea, Fluture Goman, Lucia Dulcinatu, Cristinel Goman – toţi administratori ai uneor societăţi comerciale, au fost trimişi în judecată în stare de arest la domiciliu, aceştia fiind acuzaţi de complicitate abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi instigare la spălarea banilor, în formă continuată.

Alţi doi administratori de firme au fost trimişi în judecată sub control judiciar, iar soţul contabilei este trimis în judecată în stare de libertate, pentru complicitate la luarea de mită.

Potrivit procurorilor, în perioada 2008-2017, primarul Toma Dorel, care era şi ordonator principal de credite, împreună cu Ana-Alina Geogean şi Fluture Goman, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a dispus, achiziţionarea de stâlpi de iluminat, leagăne tip băncuţă din lemn lăcuit cu acoperiş din şindrilă bituminoasă, precum şi servicii sau lucrări (amenajare şcoli şi terenuri), de la societăţile comerciale controlate de Fluture Goman, Lucia Dulcinatu, Cristinel Goman şi Sergiu Gunea.

„Bunurile şi serviciile respective au fost achiziţionate la valori supraevaluate, în mod netransparent, neconcurenţial, discriminatoriu şi fără o utilizare eficientă a fondurilor publice. Procedura aplicată a fost cea a achiziţiei directe, sens în care inculpatul Toma Dorel a divizat contractele de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, fără o estimare prealabilă a valorii contractelor de achiziţie publică şi fără a include în valoarea contractelor de furnizare a produselor valoarea operaţiunilor sau lucrărilor de instalare. Achiziţiile respective au fost plătite cu sprijinul contabilului şef al Primăriei Ghimbav, Geogean Ana-Alina, care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi cu încălcarea prevederilor legale, a semnat ordinele de plată în condiţiile în care, angajarea cheltuielilor s-a efectuat formal, în lipsa avizelor emise de compartimente de specialitate şi fără să existe documente justificative care să certifice exactitatea sumelor de plată, recepţia bunurilor sau executarea lucrărilor”, se arată în comunicatul DNA.

În acelaşi context, în perioada 12 septembrie 2008 – 27 mai 2010, contabilul Ana-Alina Geogean ar fi primit, în mod direct sau prin intermediul soţului său Aurelian Geogean, în cinci rânduri suma totală de 81.700 lei, de la Fluture Goman, prin persoane apropiate acestuia.

Potrivit DNA, prejudiciul bugetului local al oraşului Ghimbav a fost stabilit la peste 20 de milioane de lei, sumă care reprezintă totodată, un folos necuvenit pentru inculpaţii Goman Fluture, Goman Cristinel, Dulcinatu Lucia şi Gunea Sergiu.

Totodată, în perioada 2010 – 2017, pentru a disimula originea ilicită şi pentru a intra în posesia sumei totale de 8.462.175 lei, obţinută ilicit, inculpatul Goman Fluture i-ar fi determinat pe inculpaţii Dulcinatu Lucia şi Gunea Sergiu să transfere această sumă, cu titlul de plăţi pentru operaţiuni fictive, în conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care le administra prin persoane interpuse.Ulterior, banii au fost retraşi în numerar de administratorii legali sau de fapt ai acestor societăţi comerciale, fiind remişi apoi inculpatului Goman Fluture.

„În perioada 2010 – 2014, inculpaţii Goman Cristinel şi Tănase Radu, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, cunoscând că banii provin din săvârşirea de infracţiuni, au retras în numerar din conturile bancare ale societăţilor respective suma totală de 5.921.600 lei. Ulterior, banii au fost remişi inculpatului Goman Fluture sau transferaţi în conturile altor societăţi comerciale, în urma unor operaţiuni comerciale fictive şi pentru a disimula originea ilicită a sumei de bani menţionată anterior”, mai arată DNA.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile, conturi bancare, instrumente financiare (acţiuni) ce aparţin inculpaţilor.

De asemenea, Primăria oraşului Ghimbav s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 20.341.753 lei şi cu orice alte sume care reies în urma cercetării penale reprezentând prejudiciu cauzat la bugetul local prin faptele comise de către inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Comentarii

loading...