8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăPrivilegii și pomeni electorale, pe ultima sută de metri a actualului Legislativ

Privilegii și pomeni electorale, pe ultima sută de metri a actualului Legislativ

O miză ar fi coalizarea împotriva majorității PSD, iar cea de-a doua – proiectele „cu cântec” pe care atât pesediștii, cât și liberalii ar vrea să și le treacă de Parlament.

Actualul Parlament majoritar PSD, care poate lua încă decizii până la convocarea noului Legislativ format în urma alegerilor din 6 decembrie, ar putea vota din nou o serie de măsuri populiste, dar și o serie de legi cu impact asupra viitorului buget, împotriva voinței PNL sau USR.

Într-o astfel de situație se află, de exemplu, legea referitoare la dublarea alocațiilor, trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis. Aceasta se află momentan în Senat, cameră care a fost însă blocată în ultimele luni pentru a împiedica PSD să voteze amânarea alegerilor. Cererea de reexaminare a legii alocațiilor ar urma apoi să ajungă și la Camera Deputaților, însă Guvernul a stabilit deja prin ordonanțe că aceste măriri de alocații se vor face în mai multe etape.

Reprezentanții PNL și USR au declarat pentru România liberă că săptămâna viitoare va fi decisă strategia cu privire la Senat. Social-democrații au majoritate absolută în acest moment și practic pot vota orice proiect de lege, dar pot și modifica sau respinge ordonanțele guvernului. „Vom lua decizia săptămâna viitore, imediat după alegeri”, au răspuns aceștia.

Totuși, atât PNL, cât și USR au posibilitatea de a debloca Biroul Permanent al Senatului, în funcție de ceea ce doresc să obțină. În cazul în care reprezentantul PNL sau cel al USR se prezintă la ședința Biroului Permanent al Senatului, plenul va putea fi ulterior convocat.

Beneficii pentru ASF

Un astfel de proiect, pe care PNL îl susține, inițiat de deputatul PNL Florin Roman, a fost adoptat la Cameră și se află acum pe lista de la Senat. În cazul în care el nu ar fi adoptat, ar uma să fie „casat” la finalul legislaturii actuale.

Potrivit proiectului, membrii Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), precum și personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuții de supraveghere și control, nu răspund civil ori penal, după caz, dacă instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fară neglijenţă, a oricărui act ori fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere şi control. Mai mult decât atât, cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva persoanelor acestora se suportă de către ASF.

În plus, deputatul liberal vrea decontarea cheltuielilor cu locuinţa de serviciu, cazarea, diurnă şi transport, în condiţiile stabilite de lege şi prin reglementările proprii pentru membrii ASF, în condițiile în care presa a dezvăluit că salariile acestora se încadrează între 6.000 și 11.000 de euro pe lună.

USR a criticat acest proiect încă de când se afla la Camera Deputaților. „Un proiect semnat doar de domnul Florin Roman, liderul grupului PNL, prin care se introduc noi privilegii pentru membrii Consiliului de Administrație ASF. Cei care au deja salarii de peste 10.000 de euro pe lună. Se introduc diurne și decontarea cheltuielilor pentru politrucii care nu au domiciliul în București. Care e șmecheria? Dacă declari că nu ai domiciliu în București, primești diurne suplimentare. E de fapt o mare ipocrizie. Senatori, deputați și alți demnitari aleși în București își mută domiciliul în acte în alt județ pentru a beneficia de sume importante în plus. Acum pe final de mandat, parlamentarii sunt neatenți. Grupurile de interese mizează pe asta pentru a-și mai trece câteva privilegii”, a semnalat useristul Cladiu Năsui.

Proiectul fost adoptat cu majoritatea PNL ș PSD la Camera Deputaților și a ajuns în parcursul său legislativ la Senat unde urmează a primi votul final.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă