7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăProcedura de selecţie la DNA a lui Tudorel Toader nu este legală

Procedura de selecţie la DNA a lui Tudorel Toader nu este legală

„Ministerul Justiţiei a inventat o procedură de selecţie a procurorilor de rang înalt care nu este legală, nefiind prevăzută în Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor şi care încalcă deliberat independenţa justiţiei lăsând întreaga procedură exclusiv la aprecierea discreţionară a unui ministru al justiţiei numit politic. Pentru a garanta independenţa justiţiei inclusiv în privinţa numirilor procurorilor de rang înalt, Comisia Europeană a menţinut în Rapoartele MCV publicate la 25.01.2017 şi la 15.11.2017, recomandarea 3.1. constând în “punerea în practică de către România a unui sistem robust şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, dar şi pe bază de merit şi cu sprijinul Comisiei de la Veneţia. Comisia Europeană a solicitat în mod repetat, ca influenţa politică excesivă să fie eliminată din procesul de numire a procurorilor şefi şi să se asigure un sistem de control şi echilibru al puterilor în stat chiar dacă decizia finală în privinţa numirii unui procuror şef ar aparţine unei autorităţi politice (în cazul nostru, Preşedintelui României care emite decretul de numire)”, a afirmat Iulia Scântei într-un comunicat de presă remis de Mediafax.

Aceasta acuză că Ministerul Justiţiei a pus “sub talpă politică” procedura de selecţie a candidatului pentru conducerea DNA, interviul fiind susţinut doar în faţa ministului Tudorel Toader împreună cu cei patru secretari de stat, care vor avea rol decorativ.

“Prin modul în care a modificat “Standardele de organizare şi desfăşurare a selecţiei procurorilor“, ministrul justiţiei a pus însă sub talpă politică întregul proces de selecţie. Proba interviului în urma căruia va fi selectat un candidat pentru conducerea DNA nu respectă recomandarile din rapoartele MCV şi nici standardele europene statuate de Comisia de la Veneţia în procesul numirilor procurorilor de rang înalt. Interviul va fi susţinut doar în faţa ministrului Tudorel Toader, care va fi „sprijinit” de secretarii de stat din minister. Se impune însă o precizare : dintre cei patru secretari de stat în funcţie la Ministerul Justiţiei, niciunul nu este procuror (ori fost procuror) ori psiholog, niciunul nu are expertiză în managementul unui parchet, prin urmare rolul lor la interviu este unul pur decorativ, iar recomandările lor nu au nicio valoare în adoptarea deciziei, tot ceea ce contează este puterea discreţionară de apreciere a ministrului justiţiei”, a completat Scântei.

Ea a amintit de felul în care s-a desfăşurat procedura de selecţie a procurorilor şefi pentru Parchetul General şi DNA în anul 2012, în perioada când ministru al Justiţiei era Mona Pivniceru. Atunci o comisie formată dintr-un psiholog şi trei procurori a fost realizată evaluarea şi selecţia candidaţilor.

“La precedenta selecţie de procurori şefi pentru Parchetul General şi pentru DNA, derulată în septembrie 2012, ministrul justiţiei de atunci, Mona Pivniceru a realizat evaluarea şi selecţia candidaţilor împreună cu o comisie ministerială formată dintr-un psiholog şi trei procurori( un procuror al PÎCCJ, un procuror al DNA şi un procuror specialist în management judiciar, toţi formatori ai Institutului Naţional al Magistraturii). Azi, la Ministerul Justiţiei, cei patru candidaţi înscrişi pentru conducerea DNA vor fi evaluaţi în proba interviului şi unul dintre ei va fi selectat de către un singur om, de un ministru al justiţiei cu o agendă politică obscură şi neasumată, care se consideră astfel competent să evalueze pe viitorul procuror şef DNA sub toate aspectele, inclusiv psihologic!”, a adăugat Iulia Scântei.

Ea precizează că “rolul Preşedintelui României nu poate fi unul decorativ atunci când va primi propunerea de numire a viitorului procuror -şef al DNA, iar dacă “candidatul” ministrului va primi un aviz profesional negativ din partea CSM, Preşedintele are dreptul de a refuza propunerea de numire. Preşedintele trebuie să îşi îndeplinească rolul de mediator între puterile statului, putând apela, în tăcerea legii, şi la o comisie prezidenţială de evaluare a propunerii de candidat pentru conducerea DNA transmise de ministrul justiţie”, potrivit sursei citate.

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al DNA susţin, joi, interviurile cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Procurorii Florentina Mirică, Cristian Lazăr, Marius Iacob şi Elena Grecu sunt cei care s-au înscris în această cursă. Interviul candidaţilor declaraţi admişi cu privire la îndeplinirea condiţiilor legale de participare la selecţie a început joi, de la ora 09.00, la sediul Ministerului Justiţiei, potrivit instituţiei.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă