20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăProgramul lui Liviu Dragnea pentru Viorica Dăncilă

Programul lui Liviu Dragnea pentru Viorica Dăncilă

Comitetul Executiv Național al PSD a decis, ieri, să o propună premier pe Viorica Dăncilă, europarlamentar, o persoană de încredere a lui Liviu Dragnea, orginară din Teleorman,  fieful președintelui social-democrat.  De altfel, Viorica Dăncilă a dat asigurări că va schimba linia Guvernului și că se va implica în adoptarea legilor justiției. Refuzul lui Mihai Tudose de a modifica la nivel guvernamental legile justiției a tensionat relațiile dintre fostul premier și președintele PSD.

Soluția este, practic,  una dorită de mai multă vreme de Liviu Dragnea, numele Vioricăi Dăncilă fiind vehiculat și în luna iunie, când PSD căuta un succesor pentru Sorin Grindeanu. Oficial, șeful PSD nu s-a implicat în propunerea noului premier, soluția fiind avansată de președintele executiv Niculae Bădălău.  Însă, Dragnea a trasat principalele linii de acțiune ale Vioricăi Dăncilă, în eventualitatea în care va fi acceptată de președintele Klaus Iohannis. El a adus drept argumente pentru noua nominalizare faptul că Dăncilă este ”un europarlamentar respectat” la Bruxelles și fiind o persoană ”civilizată” nu a avut conflicte în PSD, deși este veche în acest partid.  ”E o garanţie că Viorica Dăncilă nu va genera acţiuni care să ne aducă în situaţiile de până acum”, a susținut Dragnea.

 ”Am avut o discuție cu Viorica Dăncilă în CEx, i-am  pus mai multe întrebări, pentru a fi conștientă de riscurile la care se supune, dacă va fi desemnată, pentru a evita greșelile pe care le-ar putea face”, a menționat Dragnea. Deocamdată, Dăncilă a răspuns favorabil principalelor solicitări ale PSD. „Viorica Dăncilă nu s-a dezis de legile justiției, susține acest demers”, a explicat Dragnea. Ea ar fi dat asigurări că se va ocupa de procesul de descentralizare. Dăncilă nu își va alege echipa  de miniștri, care vor fi desemnați de către CEx.

În prima declarație oferită după ce a fost propusă de CEx al PSD pentru funcţia premier, că are experienţa necesară pentru a prelua această funcţie, ea menţionând că nu trebuie să-i dezamăgească pe colegii săi, care au avut încredere în ea. Întrebată dacă îi este teamă că va sta puţin la Guvern, având în vedere antecedentele cu guvernele Grindeanu şi Tudose, Dăncilă a spus: „Eu sunt o fire optimistă şi echilibrată şi cred că trebuie să gândesc pozitiv”.

 

 

Mingea e în terenul lui Iohannis

Conducerea PSD s-a întrunit pentru a propune un nou premier, după demisia lui Mihai Tudose, ca urmare a retragerii sprijinului politic de către partid. În mod convenabil, ceilalți lideri ai căror nume a fost vehiculat în partid au făcut un pas înapoi, Dăncilă rămând singura soluție. Au renunțat, rând pe rând, Lia Olguţa Vasilescu,  Gabriela Firea,  Paul Stănescu, Ecaterina Andronescu sau Mihai Fifor.

Desemnarea candidatului pentru postul de premier este atribuția președintelui Klaus Iohannis, potrivit Constituției. Șeful statului a anunțat că a convocat pentru astăzi la consultări partidele parlamentare, întrucât doreşte o procedură rapidă pentru instalarea unui nou guvern.

”Această situaţie în care s-a ajuns mă nemulţumeşte profund şi mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri, avem deja două guverne PSD eşuate. Acum, evident că este nevoie de un guvern pentru a scurta cât se poate de mult situaţia de incertitudine”. A explicat Klaus Iohannis. ”Această nesiguranţă politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică şi, mult mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate iarăşi în interiorul PSD”, a adăugat președintele.

În ciuda rezevrelor față de comportamentul PSD, Iohannis este în stiuația de ține cont de existența unei majorități PSD-ALDE, sprijinită de UDMR.

 

 

CV

Dăncilă, promovată de Dragnea

 

Viorica Dăncilă a lucrat , între 1998 și 2009,  ca inginer la OMV Petrom SA, după ce fusese, anterior, profesoară în Videle. Ea s-a născut în 16 decembrie 1963, la Roşiori de Vede, are un masterat în Spaţiul public european şi are diplomă de licenţă la Institutul de Petrol şi Gaze.

Ea este preşedintele Organizaţiei de femei a PSD şi liderul europarlamentarilor social-democraţi români, funcții obținute grație susținerii lui Liviu Dragnea. Dăncilă a mai avut un mandat de europarlamentar între 2009-2014.

Ea este membră PSD din anul 1996 şi a deținut mai multe funcții în PSD Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea. Ea  fost, pe rând, preşedintele Organizaţiei de Femei PSD Videle, consilier local la Videle, consilier judeţean în Teleorman, preşedintele Organizaţiei de femei PSD Teleorman.

TEXT2

PNL pledează pentru anticipate

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, ieri, după şedinţa Biroului Executiv al partidului, că liberalii merg la consultările de la Cotroceni cu solicitarea de declanşare  alegerilor parlamentare anticipate, iar PNL este pregătit să îşi asume guvernarea.

”Obiectivul nostru este ca PSD să nu mai fie la guvernare. Am hotărât să nu participăm la nicio formulă de guvernare cu PSD. De asemenea, am hotărât să votăm împotriva oricărui guvern care conţine în structura guvernamentală PSD. Am decis ca mandatul delegaţiei să fie solicitarea de alegeri anticipate, în măsura în care este posibil constituţional. PNL este pregătit să-şi asume răspunderea guvernării prin câştigarea alegerilor anticipate”, a afirmat Ludovic Orban. Liberalii au mai hotărât ca, în cazul în care nu se va lua o decizie favorabilă demarării procedurilor de convocare a anticipatelor, PNL să nu refuze, în cazul în care i se solicită, răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern fără PSD.”Problema premierului nu e o problemă pentru PNL”, a mai spus Ludovic Orban. Întrebat dacă este vorba despre el, Orban a replicat: ”Ştiţi foarte bine lucrul ăsta”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă