12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăProiect: Consumul de canabis în scop medical ajunge în Camera Deputaților

Proiect: Consumul de canabis în scop medical ajunge în Camera Deputaților

Pe masa aleșilor se află un proiect de lege care înființează și o Agenție Națională privind utilizarea plantelor de canabis, a substanțelor și preparatelor ce conțin canabis în scop medicinal.

Subiectul este readus pe ordinea de zi a Parlamentului, după ce aleșii au evitat să se pronunțe pe un subiect considerat încă sensibil în societatea românească. Deputații vor începe dezbaterea proiectului în comisiile de specialitate după ce Senatul a adoptat în mod tacit inițiativa.  

Regulile din proiect sunt stricte și interzic, de exemplu, cultivarea fără autorizație a plantelor de canabis, chiar dacă scopul este medical. Cel care emite autorizația este Ministerul Agriculturii, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării. În baza autorizației, Agenția trebuie să emită, tot în 30 de zile, un aviz. Mai mult decât atât, proprietarii de terenuri au obligația de a distruge eventualele plante crescute în mod spontan. Cei care vor vrea să cultive plante în vederea utilizării în domeniul medical vor trebui să solicite anual o autorizație de la Ministerul Agriculturii.

 

Agenția Națională privind canabisul

 

Deși conform proiectului de lege, decidenții sunt Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului, inițiatorii proiectului nu se dau în lături de la a crea o structură nouă, aproape lipsită de prerogative.

Agenția Națională privind canabisul poate da avize numai după emiterea autorizației de către Ministerul Agriculturii. Tot această structură trebuie să estimeze necesarul anual de plante de canabis ce vor fi utilizate în scop medical. Agenția se va ocupa de controlul persoanelor fizice sau juridice ce desfășoară o operațiune cu plante de canabis, substanțe sau preparate. Persoanele fizice care cultivă canabis vor fi obligate să transmită Agenției o situație lunară a cantităților de canabis din fiecare plantă, substanța și/sau preparat, cultivate, importate sau exportate.

Agenția nu este abilitată nici să supravegheze producerea, fabricarea, transportul, comerțul, intermedierea, deținerea sau distribuirea unor astfel de preparate pentru că acestea cad în sarcina Ministerului Sănătății. În plus, autorizația de fabricație trebuie emisă de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Chiar și aprobarea de distrugere trebuie dată de Ministerul Sănătății. 

Prescripția medicală

Pentru pacienții care au nevoie de canabis, prescripțiile se emit în patru exemplare, de către medicii specialiști sau veterinari. Preparatele trebuie ridicate de la farmacie în termen de 10 zile de la data prescripției, altfel aceasta își pierde valabilitatea. Prescripția poate cuprinde tratamentul pentru cel mult 30 de zile.   

 

„Orice publicitate cu privire la substanțele și preparatele ce conțin canabis este interzisă, în afară de publicațiile științifice sau profesionale”. PROIECT DE LEGE

TEHNIC VORBIND

Inițiatorii

Inițiatorii proiectului de lege sunt doi parlamentari PSD, Corneliu Buicu (foto) și Ileana Cristina Dumitrache (foto).

Susținătorii

Proiectul are 87 de susținători, parlamentari de la PSD, PNL, USR, Pro România și ALDE (fiind depus în legislatura trecută).

Cerință UE

PE a cerut instrumente în vederea îmbunătățirii accesului pacienților la canabisul în scop medicinal, susțin inițiatorii.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă