20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăProiect OUG: Sentinţele ÎCCJ din ultimii cinci ani vor putea fi anulate

Proiect OUG: Sentinţele ÎCCJ din ultimii cinci ani vor putea fi anulate

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care, începând din 2014, au fost condamnaţi de complete  de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

”Avem pregătită OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi, vor plăti”, a declarat ministrul Justiţiei. ”Contestaţia în anulare va putea fi formulată de către cei care din 2014 încoace au fost condamnaţi de complete nelegal constituite”, a precizat ministrul Justiţiei, adăugând însă că ”atenţia ar trebui să se îndrepte cel puţijm în egală măsură şi  spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplăcut,  nerespectând prevederile imperative ale legii şi am ajuns în situaţia în care timp de aproape patru ani de zile completele  de cinci judecători au fost  nelegal constituite”. ”La Ministerul Justiţiei avem un astfel de draft de Ordonanţă de Urgenţă. Doamna prim-ministru va decide dacă şi când poate fi adoptată o astfel de OUG”, a afirmat Toader.

”M-am referit la toate cauzele pronunţate de către complete nelegal constituite şi nu doar la cauzele în care cei judecaţi au fost condamnaţi. Condamnaţi sau achitaţi, procesele desfăşurate în faţa uneor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze acelaşi regim. O stare de aşteptare vor avea cei condamnaţi, sperând la o altă soluţie dar, în opinia mea, pot şi trebuie să fie procupaţi şi cei achitaţi de complete nelegal constituite. În situaţia aceasta poate face contestaţie cel care l-a trimis în judecată, procurorul”, a spus Tudorel Toader.

 

Reacțiile PNL și USR

Proiectului Guvernului se bazează pe o decizie a Curții Constituționale (CCR), potrivit căreia prin câteva hotărâri succesive, instanța supremă nu a respectat legea în privința completelor de judecată.

Opoziția susține, însă,  că o astfel de ordonanță de urgență ar fi una cu dedicație.

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan spune, referitor la ordonanța anunțată de ministrul justiției, că Tudorel Toader îi oferă liderului PSD Liviu Dragnea garanția că va scăpa de condamnarea din Dosarul Referendumului, ceea ce este o sfidare la adresa milioanelor de români care respectă legile. ”Condamnatul Dragnea a dispărut de la sfârșitul anului trecut într-un concediu prelungit. Se va întoarce din nou în spațiul public românesc imaculat. Va clama victoria în lupta sa împotriva justiției. Milioane de români care au respectat legile acestei țări sunt umiliți încă o dată. Află acum, în anul 2019, că există oameni mai presus de lege. Învață că există dreptate, dar nu pentru oricine. Văd, din ce în ce mai clar, că există oameni și supra-oameni”, a comentat Turcan.

Deputatul USR Stelian Ion s-a prezentat, ieri, la sediul Ministerului Justiţiei pentru a discuta cu Tudorel Toader despre OUG pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegale, şi a declarat la ieşire că propunerea este catastrofală şi că este cu dedicaţie pentru actuala Putere. „Din punctul nostru de vedere, este data cu dedicaţie pentru Puterea actual, pentru marii corupţi din putere care sunt conduşi de Liviu Dragnea, care e cel mai cunoscut şi e în vârful piramidei. Să nu uităm de baronii locali, de jupâni din judeţe care au spoliat judeţele ţării. (…) Dacă românilor le convine să fie furaţi în continuare şi să vadă cum aceşti hoţi pleacă în ţări străine fără să răspundă pentru aceste fapte, o chestiune care ar fi foarte tristă”, a mai spus sursa citată. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat de un complet de cinci judecători în dosarul Referendumului, în 22 aprilie 2016.

 

O altă ordonanță în pregătire

De asemenea, ministrul Justiţiei a mai spus că o variantă similară există şi în cazul dosarelor întocmite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, asupra cărora s-a pronunţat Curtea Constituţională.  

”A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea sau încheierea acelor protocoale. Aşteptăm motivarea deciziei Curţii (Constituionale – n.r.), vedem dezlegarea pe care o vor da judecătorii constituţionali funcţie de care, probabil repet, probabil  vom proceda în aceeaşi măsură să le dăm posibilitatea juridică, legală, să verifice dosarul, să fie contestat, să verifice dacă urmărirea penală a fost făcută pe probele legale din Codul de Procedură Penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe bază de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărire penală”, a precizat ministrul. Curtea Constituţională a admis miercuri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul ICCJ în legătură cu protocoalele cu SRI. Protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI în 2009 a fost declarat integral neconstituţional, iar cel din 2016, parţial neconstituţional.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă