19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăProiect PSD: Conflictul de interese, prescris în trei ani

Proiect PSD: Conflictul de interese, prescris în trei ani

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu (foto) alături de alţi peste o sută de parlamentari social – democraţi au înregistrat o iniţiativă legislativă potrivit căreia faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor.

Printre semnatari se numără și Eugen Nicolicea (PSD), președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților.

Potrivit expunerii de motive, ”iniţiatorii propun introducerea unui termen de prescripţie a faptelor ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, având în vedere că şi în materia mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituţie juridică, mai precis prescripţia răspunderii penale. De asemenea, nu este nici moral şi nici legal ca aceste fapte să fie imprescriptibile”.

Iniţiativa va intra în dezbatere la Senat, care este primă Cameră sesizată în acest caz.

Cătălin Rădulescu este deputat la al treilea mandat, iar în decembrie 2016 a fost condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Numărul mare de semnatari ai inițiativei sugerează că proiectul are șanse reale de a fi adoptat.

Amintim că, recent, Parlamentul a adoptat un alt proiect de lege, inițiat de Florin Iordache (PSD), în care prevede anularea tuturor interdicțiilor decise de ANI pe baza unor rapoarte întocmite până în 2013. Dacă legea inițiată de Rădulescu ar intra în vigoare în 2018, ar fi prescrise toate infracțiunile de conflict de interese și de incompatibilitate comise până în 2015.

Reducerea puterilor președintelui

Cătălin Rădulescu a depus un set de patru propuneri pe zona Justiției, în fiecare caz având și sprijinul altor parlamentari PSD. Printr-un alt proiect de lege, el propune ca procurorul general, șeful DNA și cel al -DIICOT, precum şi şefii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să fie numiţi şi revocaţi de Senat, la propunerea ministrului -Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Proiectul de lege a fost semnat de 40 de senatori şi deputaţi PSD şi se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor până pe data de 26 februarie. -Dacă proiectul ar fi votat, președintele Klaus Iohannis ar fi scos din ecuația numirii procurorilor-șefi. Recent, Parlamentul a aprobat Statutul magistraților prin care președintele este păstrat în ecuația numirii procurorilor-șefi, dar are dreptul să refuze doar o singură dată propunerile ministrului Justiției.

Rădulescu a susținut că ar fi vorba de un proiect mai vechi, pe care nu îl mai susține, respectând decizia luată deja de Parlament. -Totuși, surse din PSD afirmau că este posibil ca pro-iectul să fie un element de negociere cu președintele Klaus Iohannis pentru ca șeful statului să promulge cât mai repede legile Justiției, votate deja de Parlament. 

 

A treia lege a Justiției, votată în fluierăturile USR

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de ieri, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru modificarea privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (317/2004), cea de-a treia lege din pachetul legilor Justiției. S-au înregistrat 81 de voturi ”pentru” şi 28 ”împotrivă”. În timpul exprimării votului, mai mulţi senatori USR au fluierat. ”Vă rog să votaţi, nu să fluieraţi”, i-a îndemnat Claudiu Manda (PSD), preşedintele de şe-dinţă. Fluierăturile s-au înteţit, iar după vot Claudiu Manda a conchis: ”Cu 81 de voturi pentru, 28 împotrivă şi o fluierătură, propunerea legislativă a fost adoptată”.

Principala prevedere a acestei legi este organizarea Inspecției Judiciare, care rămâne în cadrul CSM, și nu a devenit instituție autonomă așa cum a propus, inițial, PSD.  PNL și USR  au acuzat faptul că inspectorul-șef capătă puteri sporite, inclusiv faptul că desemnează echipa de conducere a Inspecției Judiciare, iar concursul prin care ajunge în această funcție nu prevede și o probă scrisă. În timpul dezbaterilor, senatorii USR au oferit un cadou de Crăciun colegilor lor – câte un exemplar din volumul ”Ferma animalelor”de George Orwell. Unii au păstrat-o şi au răsfoit-o, alţii au refuzat-o. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a înapoiat cadoul, aşezând volumul primit pe una dintre băncile senatorilor USR.  Senatorii USR au mai adus în plen un drapel al UE şi au pus pe băncile care le revin pancartele galbene de forma unor palme pe care scrie ”Toţi pentru Justiţie”.

 

 

PSD vrea sesiune extraordinară

Parlamentul ar putea fi convocat în sesiune extraordinară pentru a finaliza proiectele de legi PSD-ALDE pentru legile Justiției, afirmă surse din PSD. Trei dintre acestea au fost votate deja de Parlament. Ieri, a fost aprobată Legea CSM (317/2004). Parlamentul aprobase, anterior, modificarea Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor (303/2004) precum și a Legii de organizare judiciară (304/2004), PNL și USR au anunțat că vor contesta aceste acte normative la Curtea Constituțională (CCR). Comisia specială pentru legile Justiției va finaliza, în perioada următoare, Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă