Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Proiect PSD: Procurorii şefi de parchete să fie numiţi de Senat. Cine și-a retras sprijinul

Proiect PSD: Procurorii şefi de parchete să fie numiţi de Senat. Cine și-a retras sprijinul

40 parlamentari PSD, printre care şi Cătălin Rădulescu, au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege care prevede ca şefii de parchete, precum şi şefii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să fie numiţi şi revocaţi de Senat.

Rl online 0 comentarii

Deputatul Cătălin Rădulescu a precizat că nu mai susţine acest proiect.

"Preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de Senatul României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii ÎCCJ care au funcţionat la această instanţă cel puţin 5 ani, desemnaţi de Adunarea Generală a Judecătorilor de la ÎCCJ. Senatul poate refuza numirea în funcţiile de conducere aducând la cunoştinţa CSM motivele refuzului. Numirile în aceste funcţii se fac pe o perioadă de 4 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Revocarea din funcţie a acestora se face de către Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM", se arată în proiectul depus la Camera Deputaţilor, citează Mediafax.

Un alt articol prevede că procurorul general al Parchetului de la lângă Înalta Curte de Casaţi şi Justiţie, prim procurorul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Senatul României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 16 ani în funcţia de judecător sau procuror - pentru procurorii generali şi procurorul şef DIICOT - şi o vechime de minimum 14 ani în funcţia de procuror sau judecător pentru adjuncţii acestora şi procurorii şefi de secţie, pe o perioadă de 4 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Senatul poate refuza motivat numirea acestora, iar revocarea lor din funcţie se poate face tot de Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

"Preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie precum şi Procurorul generalal Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora ar trebui să fie numiţi de Senatul României având în vedere că acesta din urmă exercită un mandat de reprezentativitate dat de popor ca deţinător al suveranităţii naţionale", se arată în expunerea de motive a proiectului.

 
 
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că nu mai susţine proiectul.

„E un proiect mai vechi, dar acum a ajuns la BP. Eu am depus amendamente în sensul modificărilor conţinute de acest proiect în Comisia specială pentru legile Justiţiei, când am discutat 303/2004. Nu mai susţin acest proiect. Rămâne aşa cum s-a decis în Comisie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cătălin Rădulescu.

Un alt proiect depus de Cătălin Rădulescu pentru modificarea Legii 304/2004 prevede ca "completele de cinci judecători soluţionează apelurile şi cererile în cauzele judecate în prima instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie şi judecă şi în alte cauze date în competenţa lor prin lege, precum şi ca instanţp disciplinară", iniţiativa legislativă prevăzând că "apelul nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului".

Comentarii

loading...