22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăProtocolul PNL-USR-PLUS: ce conține documentul și care sunt termenii colaborării

Protocolul PNL-USR-PLUS: ce conține documentul și care sunt termenii colaborării

Partidele care au decis să acționeze împreună în cadrul campaniei și alegerilor locale 2020 din Municipiul București au stabilit termenii și condițiile extrem de clare ale colaborării lor, România Liberă detaliind în cele ce urmează conținutul protocolului:

Articolul 1. – Părțile semnatare aderă la un set de principii care vor fi transpuse în practică de îndată ce candidații noștri vor fi aleși în funcțiile de administrație locală:
a). Feedbackul cetățenilor – cu publicare periodică a rezultatelor, atât pe categorii de probleme cât și în interacțiunea acestora, cu diferitele departamente ale administrației.
b). Transparența decizională – publicarea anterior ședințelor a tuturor proiectelor de hotărâri din consiliul general și din consiliile locale de sector; deschiderea comisiilor pentru toți cei interesați să participe.
c). Integritatea numirilor în funcții printr-un proces deschis de selecție, cu prezentarea deciziei de angajare și a CV-urilor anonimizate ale tuturor candidaților.
d). Susținerea echilibrată, din punct de vedere a investițiilor, în infrastructura critică (drumuri, trotuare, parcuri, școli) și în activitatea de curățenie și de mentenanță, la nivelul tuturor sectoarelor.
e). Implementarea unui sistem integrat de management al deșeurilor cu o abordare centrată pe economia circulară.
f). Limitarea cheltuielilor care nu au caracter esențial sau de investiții eficiente.
g). Acces liber la datele privind contractele încheiate de administrație și la materialele și înscrisurile aferente în domeniul achizițiilor (Open contracting). Același principiu se va aplica și cu privire la fluxurile de plăți, cesiuni și alte contracte cu terții, inventar de proprietăți.
h). Comisii de integritate și de bune practici în care să participe inclusiv reprezentanți ai societății civile.
i). Eliminarea companiilor municipale al căror rol poate fi îndeplinit de jucători din piața privată, pentru optimizarea costurilor și eliminarea risipei bugetare.
j). Prelucrarea tuturor solicitărilor din partea populației (autorizații, cereri, etc.) în ordinea depunerii lor, cu sistem public de urmărire a traseului acestora.
k). Declararea reducerii poluării ca misiune critică a primăriilor în următorul mandat, cu măsuri clare și concrete, cu rapoarte anuale și publicarea parametrilor care să prezinte evoluția acestora.
l). Consultare publică și buget participativ
– Consultarea publică obligatorie pentru proiectele de investiții
– Participarea cetățenilor la decizia asupra proiectelor va fi astfel organizată încât cetățenii să poată decidă asupra proiectelor de investiții
– Transparență bugetară (pe planificare și pe execuție bugetară)
– Accesibilitate pentru toate propunerile de acte normative și înscrisurile aferente, cu suficient timp înainte de luarea deciziei
– Publicarea tuturor contractelor de achiziție
– Consultare publică pentru realizarea celor mai importante proiecte propuse.

Articolul 2
– (1) Toate partidele semnatare îl susțin în cursa electorală pentru Primăria Capitalei pe dl. Nicușor Dan, candidat independent.
– (2) Dl. Nicușor Dan se obligă să susțină în mod egal candidații pentru Consiliul General al Municipiului București propuși de părțile semnatare.
– (3) Dl. Nicușor Dan se obligă să susțină în mod egal toți candidații la funcțiile de Primar de sector susținuți de partidele semnatare și, de asemenea, să susțină în mod egal partidele semnatare în cursa pentru consiliile locale ale sectoarelor Capitalei.
– (4) Susținerea se va manifesta prin afișarea însemnelor electorale ale ambelor formațiuni (Alianța USR PLUS și PNL), prin conferințe de presă și prin alte evenimente alături de candidații din ambele grupări politice, emisiuni TV, endorsement pe site, permisiunea de a utiliza fotografiile și clipurile video cu imaginea sa de către ambele formațiuni politice.

Articolul 3 – Majoritățile constituite în urma alegerilor locale 2020 din București vor susține, în baza principiului parității, pentru pozițiile de viceprimari, din partea partidelor semnatare: 7 viceprimari din partea PNL și 7 viceprimari din partea Alianței USR Plus.

Articolul 4.
(1) Părțile semnatare sunt de acord să sprijine următorii candidați pentru primăriile de sector: (…)
(2) Candidații menționați la alineatul anterior au obligația de a susține listele de consilieri propuși de ambele formațiuni politice. Această susținere se va manifesta, fără a se limita doar la acestea, prin: conferințe de presă comune și alte evenimente, emisiuni TV, endorsement pe site și menționarea tuturor partidelor susținătoare în toate declarațiile publice pe care le vor face pe perioada campaniei electorale.

Articolul 5 – Formațiunile semnatare se angajează să desfășoare o campanie fără injurii și atacuri reciproce.

Articolul 6 – Părțile semnatare vor asigura o cooperare loială și o coordonare bazată pe următoarele principii:
– Colaborarea dintre părți se va concretiza în sprijinul reciproc acordat pentru aprobarea și implementarea proiectelor propuse
– Orice diferențe de opinii vor fi discutate în mod deschis între parteneri, pentru a ajunge la un acord
– Părțile se vor informa și consulta reciproc înainte de inițierea oricăror propuneri de proiecte în consiliile locale sau în spațiul public, în așa fel încât să permită celorlalte părți să își exprime opinia cu privire la propunere și să permită o eventuală ajungere la un acord în caz de diferențe de opinie. Perioada de timp alocată acestor consultări trebuie să fie rezonabilă și să permită fructificarea unor oportunități atunci când acestea apar.

Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă