PSD așteaptă momentul oportun pentru a „trage cartușul” moțiunii de cenzură

PSD așteaptă momentul oportun pentru a „trage cartușul” moțiunii de cenzură

Liderii PSD stau în expectativă urmărind cu atenție criza din coaliția de guvernare. După luni de zile în care au atacat sistematic USR PLUS, dar s-au abținut de la critici prea aspre la adresa liberalilor, liderii PSD au dat asigurări că nu depun deocamdată o moțiune de cenzură.

Romania libera 0 comentarii

În timp ce tensiunile din coaliția de guvernare creșteau și liderii acesteiau negociau, social-democrații dădeau semnale că sunt gata să ia oricând să reia „prietenia” cu PNL.

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a subliniat că social-democrații ar sta mai degrabă în așteptare în cazul în care unul dintre partide se retrage de la guvernare. „Momentul depunerii moţiunii de cenzură este acela în care ai cele mai multe şanse pentru ca aceasta să treacă. Avem dreptul la o singură moţiune pe sesiune. Acum, când coaliţia este în conflict, dacă oricare din cele patru partide care fac parte din coaliţie se retrage de la guvernare, Guvernul îşi schimbă structura politică şi este obligat să revină în Parlament cu o reînvestire. Prin urmare, dacă unul din aceste partide se retrage, automat avem un fel de moţiune, şi anume e necesar un vot de încredere pentru noul Guvern. Nu trebuie să tragem acest cartuş al moţiunii de cenzură. Ce facem dacă se împacă până săptămâna viitoare şi în acel moment moţiunea nu mai are nicio şansă? Aşteptăm să vedem dacă există această falie majoră în coaliţia de guvernare”, a explicat Alfred Simonis.

Social-democrații au susținut că nu au purtat discuții cu reprezentanţii partidelor din coaliţie de guvernare. 

USR PLUS dă înapoi


Chiar dacă declarațiile ultimelor zile au fost dure, iar după negocierile de luni după amiază nu s-a ajuns la nicio înțelegere, liderii USR PLUS au dat ieri la prânz primul semnal că renunță la solicitarea privind numirea unui alt premier în locul lui Florin Cîțu.

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a spus că s-ar putea renunţa la cerere pentru deblocarea crizei guvernamentale. Moşteanu afirmă că, într-adevăr, demiterea unui ministru este atributul premierului, însă şi USR PLUS ar putea vota, constituțional, orice în comisiile din Parlament, ar putea respinge proiecte ale Guvernului sau chiar ar putea vota o eventuală moţiune de cenzură. ”Aducerea atributului constituţional în discuţie între nişte parteneri nu va face decât să fragilizeze coaliţia”, afirmă Moşteanu.

El a explicat și ce condiţii pune USR PLUS pentru depăşirea crizei, menționând „așezarea colaborării în coaliție pe niște baze de colegialitate”, și cerând de la Florin Cîțu să devină un „partener al echipei ministeriale”.

Pe de altă parte, USR PLUS ar putea cere completarea acordului de colaborare. Moșteanu a spus că unele lucruri au fost considerate în decembrie la negocieri „de bun simț” de către cei de la USR PLUS și nu au fost detaliate în document. „Iată că la aproape patru luni după acel moment este nevoie să clarificăm modul în care colaborăm în această coaliţie”, a mai declarant Moşteanu. Una dintre problemele care trebuie discutate este modalitatea de demitere a unui ministru din partea partenerilor, dar sunt „multe altele” care treuie discutate.

Senatorul USR PLUS Simona Spătaru a explicat la Digi 24 de ce s-a modificat tonul discuțiilor: „Nu suntem de acord cu Cîțu cum a procedat, dar l-am pus la masă cu toți miniștri din coaliție și i-am arătat cum trebuia să procedeze".

Liderii coaliţiei s-au reunit marți după amiază pentru o nouă ședință. 

Comentarii

loading...