8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăPSD îl vrea pe Nicolicea în locul lui Toader. Dragnea l-ar ocoli...

PSD îl vrea pe Nicolicea în locul lui Toader. Dragnea l-ar ocoli pe Iohannis, Dăncilă nu e de acord

Comitetul Executiv Național al PSD a votat retragerea sprijinului politic pentru Tudorel Toader. Chiar şi Viorica Dăncilă a votat împotriva ministrului Justiţiei, deși anterior au exista zvonuri că ea s-ar opune remanierii acestuia. Înainte de reuniunea conducerii PSD, Dragnea și Dăncilă au discutat timp de o oră, pentru a pregăti o poziție comună.

La finalul ședinței, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că în urma acuzaţiei de blocare a unor acte normative s-a votat demiterea mnistrului Justiţiei Tudorel Toader.

”În cadrul ședinței s-a aprobat demiterea și eu sper să fie dublată și de o demisie. Voi avea o discuție cu domnul Toader pentru a-i cere să demisioneze, în așa fel încât să trimit cât mai repede toate actele necesare la Palatul Cotroceni”, a spus Viorica Dăncilă.

 Vor fi înlocuiți, de asemenea, cei doi miniștri care au decis să candideze pentru alegerile europarlamentare. Astfel, la Ministerul Fondurilor Europene Rovana Plumb va fi înlocuită de Oana Florea, iar la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Natalia Intotero va fi schimbată cu Tit Brăiloiu.

 

Cum poate fi ocolit Iohannis

Viorica Dăncilă a respins în ședința CEX ideea unei restructurări guvernamentale care ar fi ocolit acordul lui Klaus Iohannis pentru numirile noilor miniștri, au relatat surse participante la discuție. Liviu Dragnea a insistat pentru restructurare, adică vot în Parlament, dar premierul a cerut să se facă o simplă remaniere și propunerile de miniștri să se ducă, așa cum prevede Constituția, la Președinte, pentru aprobare. 

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că va trimite noile propuneri de miniștri la Cotroceni și îl va suna pe președintele Klaus Iohannis. În caz de remaniere, președintele este cel care decide dacă acceptă sau respinge propunerile trimise de primul-ministru.

În schimb, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că dacă președintele Klaus Iohannis nu acceptă noile propuneri de ministri, va avea loc o ședință rapidă de coaliție. Dragnea a spus că PSD așteaptă una sau două zile zile să vadă ce face Iohannis după care va stabili cu ALDE calea de urmat.

Întrebat dacă aceasta cale este restructurarea Guvernului, Dragnea a replicat: ”Am răspuns deja la aceasta întrebare”. Chestionat de ce premierul nu a preferat să se mearga direct pe restructurare, Dragnea a zis că Dancila a vrut să vadă dacă Iohannis acceptă.

Mai direct, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, după şedinţa CEx, că ”aşa cum se profilează lucrurile”, crede că va fi o restructurare a Guvernului, nu o remaniere, astfel încât să nu fie necesar acordul preşedintelui Klaus Iohannis, ci doar aprobarea Parlamentului. În cazul unei restructurări guvernamentale, Guvernul vine în Parlament și cere votul de încredere, iar președintele nu mai are nicio soluție pentru a bloca numirea unui ministru în Guvern. Restructurarea presupune, însă, schimbarea structurii Executivului.

 

Cine este Eugen Nicolicea

Decizia retragerii sprijinului politic pentru Tudorel Toader vine după criticile lui Dragnea adresate lui Toader privind realizarea ordonanţelor pentru modificarea codurilor penale şi contestaţia în anulare. Singurul care a votat în favoarea lui Toader a fost liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu. De altfel, înainte de CEx, acesta spunea că Toader „e un profesor bun, are prestigiu juridic ridicat, chiar dacă activitatea sa nu a fost cea dorită, i se poate da o notă bună”.

Cu o activitate de peste 27 de ani în politică, Eugen Nicolicea (63 de ani) – propunerea PSD la conducerea Ministerului Justiţiei – este unul din artizanii modificării legilor Justiţiei şi ai revizuirii sentinţelor, precum şi un susţinător al definirii pericolului pentru ordinea publică.

În CV-ul lui Eugen Nicolicea, postat pe site-ul Camerei Deputaților, se precizează că a absolvit două facultăți, dintre care una de Drept. Potrivit unei anchete a ziarului ”Adevărul”, din 2017, Nicolicea a absolvit Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învăţământ la Distanţă”.

 

Ce a promis Toader

În ianuarie, Tudorel Toader a anunțat că pregătește o ordonanță de urgență privind completurile de cinci judecători care ar urma să redeschidă procese de corupție cu sentințe definitive. A intervenit apoi în discuție o OUG pentru intrarea în vigoare a acelor articole din Codurile penale, modificate anul trecut, care au fost declarate constituționale de CCR.

Cea mai importantă dintre prevederi ar fi reducerea termenelor de prescripție. Intrarea în vigoare a acestor două ordonanțe l-ar fi ajutat direct pe Liviu Dragnea în apelul procesului în care a primit o condamnare de trei ani și jumătate cu executare și i-ar fi permis prescrierea condamnării cu suspendare pentru dosarul referendumului. Niciuna dintre ordonanțe nu a fost aprobată iar, între timp, modificarea Codului Penal a fost mutată în Parlament.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă