4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăPSD pune tunurile pe Mugur Isărescu

PSD pune tunurile pe Mugur Isărescu

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a anunțat că OUG 114, cunoscută drept ”ordonanța lăcomiei”, nu va fi modificată sau abrogată. Discuțiile despre acest subiect i-au prilejuit lui Vâlcov un atac la adresa guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Întrebat despre posibilitatea ca Mugur Isărescu să primească un nou mandat la conducerea BNR, Vâlcov a sugerat că acest lucru nu se va întâmpla: ”Cred că este bine ca fiecare să se gândească la ce are de făcut, la cariera lui, uneori e bine să lăsăm locul și altora. Este părerea mea personală”. În context, el a cerut BNR să dea dovadă de patriotism. ”Fibra este patriotică, nu naționalistă. Asta cerem BNR. Nu sunt suficient de patrioți. Interesul românilor trebuie să fie pe primul loc, nu interesul BNR”, a comentat Vâlcov.

”Am luat în considerare tentativele de presiune ale băncilor, dar nu îmi dau seama dacă și BNR are o coadă băgată, din neștiință sau rea-voință”, a spus Vâlcov. ”BNR este responsabilă de fluctuația cursului și e datoria ei”, a adăugat consilierul premierului.

Atacurile la adresa lui Isărescu au fost reluate printr-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

 

PSD: creșterea euro este artificială

Social-democraţii susţin că ”dacă nu există cauze naturale, atunci creşterea euro nu poate fi decât artificială”. Pentru a-și întări mesajul, PSD postează pe Facebook o imagine în care un robot trage cu o armă într-o monedă de 50 de bani. Titlul postării este ”inteligența artificială lovește în cursul euro-leu”. PSD reiterează ideea intervenţiei BNR pentru asigurarea stabilităţii cursului de schimb. ”Dacă nu există cauze naturale, atunci creşterea euro nu poate fi decât artificială.

Dacă investiţiile străine au crescut şi au adus mai mulţi euro în ţară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulţi euro în România, dacă au plecat mai puţini români din ţară şi au scos mai puţini euro, dacă importurile nu au crescut şi nu a fost nevoie de mai multă valută…dacă în jurul României euro scade…atunci creşterea euro este artificială! Ce face BNR care are obligaţia să supravegheze sistemul bancar şi să asigure stabilitatea cursului de schimb?”, au scris, ieri, pe pagina oficială de Facebook, reprezentanţii PSD.

Aceeași abordare apare și pe pagina de Facebook a liderului PSD, Liviu Dragnea, care răspunde unei întrebări pe această temă: “Bulgarii au luat măsura să lege cursul leva de euro(adică să rămână fix) cu acordul Băncii Naționale, în timp ce BNR nu. Noi nu putem să contracarăm deciziile BNR. O prima măsură referitoare la ROBOR a fost luată prin ordonanța 114, iar în ceea ce privește cursul, acesta va reveni în parametrii normali. Sigur că mi-aș fi dorit că și Banca Națională să ne sprijine și să pună pe primul plan bunăstarea românilor”.

 

Răspunsul BNR

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale susține că lipsa de credibilitate a decidenților politici afectează cursul valutar. 

”Există un deficit de credibilitate pe care măsurile bugetar-fiscale ale Guvernului l-a indus în piață. Mă refer în primul rând la Ordonanța 114, care încearcă pe cale administrativă să seteze o dobândă, pe când dobânda – ca și cursul – e o expresie a pieței. Dacă încercăm pe cale administrativă să setăm ceva, dezechilibrăm tot pe cale administrativă altceva – anume cursul. Asta este realitatea zilelor acestea și orice altă interpretare încearcă o ideologizare, o vânătoare de vrăjitoare și o lipsă de asumare a unor decizii. Cineva trebuie să fie vinovat și evident că la îndemână este Banca Națională” a declarat Dan Suciu. O intervenţie singulară pe piaţa valutară, pentru a aprecia leului în raport cu euro, ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare, iar vinderea doar a unei părţi din această rezervă ar împinge dobânzile în sus, a explicat Dan Suciu.

 

Isărescu, invitat în Parlament

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este invitat marţi, la Comisia economică din Senat, pentru a discuta pe tema raportului de sfârşit de an pe care l-a întocmit Banca Naţională, dar şi despre modul în care se stabileşte indicele ROBOR pentru cei cu creditele în lei, a declarat senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele forului parlamentar. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a decis dacă se va prezenta sau nu marţi la comisiile parlamentare a declarat Dan Suciu, care spune că senatorul Zamfir trebuie să răspundă acuzaţiilor de abuz în serviciu.

Mandatul lui Mugur Isărescu la conducerea BNR expiră în mai anul acesta. Inițial, Isărescu a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat. Ulterior, însă, guvernatorul BNR a dat răspunsuril evazive atunci când a fost întrebat dacă și-a menținut decizia de retragere. Guvernatorul BNR este ales de către Parlament, pentru un mandat de cinci ani de zile.

 

Țintele lui Vâlcov

Criticile lui Vâlcov l-au vizat și pe președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru. ” De fiecare dată când iese și spune că România nu face veniturile, când s-au tăiat pensiile și salariile a fost foarte bine”, a comentat Vâlcov. Consilierul premierului a făcut referire și la Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu, cerându-i o investigație asupra băncilor. ”Faimosul Consiliu al Concurenței să nu mai tărăgăneze.

OUG spune așa: în trei luni trebuie să dai primele indicii și în șase rezultatul final”, a cerut Vâlcov. Consiliul Concurenţei a declanşat o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, având în vedere fluctuaţia indicatorului după apariţia, la finele anului trecut, a OUG 114/2018, a declarat președintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă