10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăPSD va anunța contramăsuri după ce Iohannis a refuzat să accepte doi...

PSD va anunța contramăsuri după ce Iohannis a refuzat să accepte doi miniștri propuși de Dăncilă

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a declarat, duminică, potrivit Mediafax, că premierul Viorica Dăncilă va anunţa luni decizia luată, după refuzul lui Klaus Iohannis de a-i numi pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici ca miniștri la Dezvoltare, respectiv Transporturi.

În opinia deputatului PSD Florin Iordache, premierul va fi nevoit să numească miniştri interimari.

„Va anunţa mâine (luni – n.r.) doamna prim-ministru. Cred că va fi obligată, ca Guvernul să poată funcţiona, să anunţe nişte miniştri interimari pe perioada următoare. Urmează apoi să vedem ce sau cum motivează preşedintele. El trebuie să motiveze, potrivit deciziei Curţii, că nu corespund potrivit legii şi să vedem la care din ei (Olguţa Vasilescu sau Mircea Drăghici – n.r.) nu corespunde, au probleme cu legalitatea. Apoi vedem”, a explicat Florin Iordache.

Social-democratul a adăugat că trebuie asigurat interimatul la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor, pentru ca Executivul să poată funcţiona, conform legii.

„Ca să poată funcţiona Guvernul, trebuie să fie miniştri interimari la cele două portofolii. Guvernul, potrivit legii trebuie să funcţioneze cu toate ministerele ocupate, iar în acest moment la cele două ministere trebuie pus cineva interimar”, a conchis Iordache.

Potrivit Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, în cazul demisiei sau revocării, premierul are posibilitatea de a numi miniştri interimari pentru o perioadă de 45 de zile.

Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că va respinge propunerile premierului Viorica Dăncilă pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării, şi anume, Mircea Drăghici şi Lia Olguţa Vasilescu. Şeful statului a adăugat că va prezenta, săptămâna viitoare motivele refuzului propunerilor făcute de premier.

Totodată, șeful statului a semnat, joi, decretul pentru constatarea vacantării funcţiei de membru al Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Şeful statului a semnat şi decretul de vacantare a postului de ministru al Transporturilor, care a rămas liber după demisia lui Lucian Şova.

Acţiunile preşedintelui vin în urma deciziei Curţii Constituţionale din 19 decembrie potrivit căreia şeful statului era obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

Olguţa Vasilescu a fost propusă iniţial la Ministerul Transporturilor, iar Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării, însă preşedintele Iohannis a refuzat numirea acestora.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă