10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăRămâne cum a stabilit Iohannis cu Trump: Huawei are interzis în România

Rămâne cum a stabilit Iohannis cu Trump: Huawei are interzis în România

În cea mai recentă vizită în SUA, președintele Klaus Iohannis a semnat o declarație comună cu omologul american, Donald Trump, în care România și SUA spun că vor căuta să evite „riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”.

Președintele Klaus Iohannis a explicat, vineri, într-o discuție informală cu presa la Palatul Cotroceni, că nu este de acord ca licitația pentru tehnologia 5G să fie organizată în condițiile în care compania chineză Huawei este singura care poate furniza acest serviciu la momentul actual. Șeful statului a spus ca a ajuns la un acord cu Guvernul să se aștepte până apar și alte companii care pot intra la licitație.

„Există un singur provider – Huawei, ceilalți sunt relativ aproape, cei din Europa și Statele Unite. Să nu ne aruncăm cu capul înainte. O astfel de licitație va avea implicații atât de profunde, iar procesul nu mai este reversibil. România o să facă licitația când o să fie pregătită”, a afirmat Klaus Iohannis.

 Acesta susține că a fost de acord cu Guvernul ca România să aștepte până când și alte companii se pot prezenta la licitația pentru 5G.

“Nu sunt dispus pentru o anumită sumă să luăm o decizie greșită pentru întreaga societate”, a mai declarat Iohannis.

Între 2016 și 2019, 5G s-a transformat dintr-un serviciu tehnic într-o problemă de securitate națională, după ce Statele Unite au acuzat compania Huawei că spionează prin intermediul echipamentelor furnizate și a recomandat aliaților să renunțe la utilizarea acestora.

Preşedintele Iohannis a semnat un memorandum cu preşedintele american, Donald Trump, în privinţa evaluării furnizorilor de echipamente. Iniţial s-a luat decizia de a-l menţine “strict secret” şi de a-l transpune aşa în legislaţia primară, după cum explica Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, la acel moment. “Acel memorandum nu ţine loc de lege. Pentru a putea fi aplicat acel memorandum, trebuiau paşi care să urmeze de schimbare în legislaţia primară din România. (…) Eu ştiu că e supus unui regism strict secret. Normal că l-am văzut, e strict secret”, a declarat la sfârştitul lunii octombrie, Sorin Grindeanu.

Vezi si: VIDEO Vladimir Putin a decretat, în celebra conferință de presă de sfârșit de an: ‘Nimeni nu trebuie să se atingă de Lenin’ .

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă