8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăRareș Bogdan, pregătit să preia PNL București

Rareș Bogdan, pregătit să preia PNL București

 

Liderul PNL Bucureşti Cristian Buşoi și-a anunțat, ieri, demisia de la conducerea organizaței. Au demisionat, de asemenea, cinci din cei șase șefi de organizații de sector, excepție făcând Anca Boagiu (sector 2). Ulterior, Anca Boagiu a fost demisă de conducerea centrală a PNL. Schimbările de la PNL București vind pe fondul rezultatelor slabe ale filialei la euroalegeri – 15,7% față de media națională de 27%.

Cristian Bușoi a explicat că nu poate rămâne în funcție, pe fondul rezultatelelor slabe de la euroalegeri, deși a încercat să schimbe situația. El a spus că a preluat organizaţia la 12% cu 74.041 de voturi la alegerile locale din 2016, iar la alegerile europarlamentate de anul acesta, PNL Bucureşti a obţinut 15,7%, adică 145.952 de voturi. ”Este o dublare a numărului de voturi. Dar, ca preşedinte al PNL Bucureşti, eu şi întreaga echipă de conducerea a PNL Bucureşti ne asumăm responsabilitatea pentru scorul la Bucureşti. Îmi asum răspunderea şi pentru că sunt de 23 de ani în PNL şi am făcut mereu ceea ce a fost cel mai bine pentru PNL”, a explicat Bușoi.

 

Orban va propune noua conducere

Bușoi a menționat, însă, și răspunderea conducerii centrale a partidului.  ”Trebuie însă să nu ne amăgim. Şi conducerea naţională a partidului este responsabilă pentru scorul PNL la Bucureşti. Organizarea şi politica locală sunt o parte componenta importantă într-o campanie electorală, dar la Bucureşti şi în marile oraşe cel mai mult influenţează votul politic, imaginea naţională a partidului şi a liderilor săi”, a comentat Buşoi. ”Nu dorim discuţii în contradictoriu în Biroul Politic şi nu dorim să punem preşedinţii din ţară să aleagă între conducerea partidului şi solidaritatea cu organizaţia Bucureşti. De aceea, am decis ca cel mai înţelept este să ne retragem. Voi rămâne implicat în organizaţia PNL Bucureşti şi voi rămâne activ în dezbaterile privind temele pe Bucureşti”, a precizat Cristian Buşoi. Liberalul a avut reproșuri și la adresa USR. ”Administraţia PSD-Firea este o nenorocire pentru Bucureşti şi încă 4 ani pierduţi. Ceea ce este însă important este faptul ca administraţia PSD-Firea poate fi bătută şi trebuie bătută de un candidat al PNL. Este nevoie de o acţiune comună a opoziţiei în Bucureşti şi în ţară, dar USR nu a fost mereu un aliat corect, ci un competitor interesat ca PNL să scadă. Au fost multe situaţiile în care, ca preşedinte al PNL Bucureşti, m-am făcut că nu văd lucrurile incorecte făcute de USR la Bucureşti, pentru a salva aparenţa opoziţiei unite”, a adăugat Bușoi.

Biroul Politic Naţional al PNL a decis, ieri, dizolvarea conducerilor organizaţiei PNL Bucureşti şi a celor şase organizaţii de sector. Decizia a fost luată ca urmare a rezultatelor de la alegerile europarlamentare.  Ca urmare a acestei decizii, președintele PNL Ludovic Orban are mandat pentru a formula el propuneri pentru şefia PNL Bucureşti şi a filialelor de sector, precum şi un plan de reconstrucţie în Capitală, în termen de două săptămâni.

 

Condițiile lui Rareș Bogdan

 Unul din numele vehiculate pentru a prelua PNL București este cel al euroaprlamentarului Rareș Bogdan. Rareş Bogdan a declarat, ieri, că e pregătit să preia filiala PNL Bucureşti, cu condiţia să vină cu propriul secretar general şi ca cei şase preşedinţi ai organizaţiilor liberale de sectoare să fie numiţi tot de el. „Dacă condiţiile mele se acceptă probabil voi lua această decizie, dar condiţiile mele sunt extrem de dure şi nu ştiu dacă vor conveni: Opoziţie totală la PSD. PSD guvernează prost capitala, deci nu voi accepta niciun fel de înţelegere de niciun fel. Nu voi vota nicio iniţiativă a primarilor PSD. Dacă ei sunt pregătiţi să intre în opoziţie radicală cu PSD, atunci for accepta condiţia. Dacă vor accepta şi cererile mele care sunt nu sunt de negociat, adică cei şase preşedinţi de sectoare vor fi aleşi de mine, nu de altcineva şi vor fi validaţi”, a declarat Rareş Bogdan. „Voi dizolva toate birourile de conducere actuale ale organizaţiilor şi îmi voi pune propriul meu secretar general şi cei trei prim-vicepreşedinţi. Dacă acceptă cei din conducerea naţională cererile mele care sunt cât se poate de clară, adică nu Rareş Bogdan singur, cu o echipă ce nu îi aparţine, ci Rareş Bogdan şi echipa sa, atunci sunt pregătit să preiau Bucureştiul, altfel nu”, a adăugat Rareș Bogdan.

Surse din interiorul partidului au declarat că dacă Rareş Bogdan va prelua filiala PNL Bucureşti, Florin Roman ar obţine funcţia de secretar general.

 

Rareș Bogdan nu va candida la Primăria Capitalei

Pe de altă parte, Rareş Bogdan a declarat că nu va candida pentru funcţia de primar general al Capitalei, precizând că va sprijini candidaţii şi primarii PNL din diferite oraşe. „Eu sunt convins că PNL are oameni extrem de valoroşi care pot să o contracandideze şi să şi câştige în faţa doamnei Firea, care e un candidat facil pentru că nu a făcut nimic şi va fi uşot de bătut. Nu voi candida la primăria Bucureşti. Am alte planuri”, a declarat Rareş Bogdan.

El a afirmat că va sprijinii candidaţii şi primarii PNL din diferite oraşe şi va urmări demiterea lui Dorin Florea din funcţia de primar al Municipiului Târgu Mureş, după ce acesta s-a înscris în ALDE. „Am promis în campania aceasta că voi sprijini foarte mulţi candidaţi ai noştri, primari în funcţie sau candidaţi în diverse oraşe, de la Lugoj la multe comune şi oraşe, Târgu Mureş e pentru mine o bătălie cruntă pentru că acolo am avut un primat care s-a dovedit că a căzut în vrejele actualului Călin Popescu Tăriceanu şi ţin foarte mult ca cei care au trădat în ultimele două săptămâni să fie contracandidaţi de liberali foarte puternici. Acolo am o miză directă pentru a îl îndepărta pe Florea de la primăria Târgu-Mureş. Mă voi ocupa prioritar de aceste zone şi nu e scpul meu să candidez”, a adăugat liberalul. Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, s-a înscris în luna mai, în ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a fost lider al PD, şi ulterior PDL, şi a candidat independent la alegerile locale. Deţine funcţia de primar din anul 2000.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă