10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăRăzboi pentru putere în Republica Moldova

Război pentru putere în Republica Moldova

Situația de la Chișinău este tensionată, după ce Parlamentul – controlat de socialiști și blocul proeuropean – a intrat în conflict cu Curtea Constituțională, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care nu pare dispus să renunțe la putere.

Sâmbătă, Parlamentul din Republica Moldova a organizat o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat.  Curtea Constituţională a cerut dizolvarea Parlamentului pentru că vineri, 7 iunie, a expirat termenul pentru crearea unei majorităţi pentru a forma guvernul după alegerile din 24 februarie 2019. Cu toate acestea, parlamentul moldovean s-a întrunit, pe întuneric, deoarece angajaţii tehnici nu au venit la serviciu, sâmbătă. Deputaţii ACUM şi PSRM au semnat un acord intitulat „Înţelegere politică temporară”. Documentul prevede demiterea imediată a şefilor instituţiilor de forţă şi instituirea comisiilor de anchetă pentru investigarea fraudei bancare. Zinaida Greceanîi (PSRM) a fost aleasă în funcţia de preşedintă a Parlamentului, sâmbătă după-amiază.

 Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, sâmbătă după-amiază, decretul prin care o desemnează pe Maia Sandu (PAS) pentru funcţia de prim-ministru. Parlamentul de la Chişinău a acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu. Noul cabinet de miniştri a fost aprobat unanim, de cei 61 de deputaţi.  Guvernul condus de Maia Sandu a depus jurământul, în sala Parlamentului, în prezenţa lui Igor Dodon.

 

Intervenția Curții Constituționale

 În paralel, liderul PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc, declara în cadrul unui briefing de presă că deciziile luate  în Parlament sunt o tentativă de uzurpare a puterii în stat şi că PSRM şi Blocul ACUM au încălcat flagrant Constituţia.

În ton cu Plahoniuc, Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) de la Chişinău a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Curtea Constituţională a decis, totodată, că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale. Ulterior, Curtea Constituțională a decis invalidarea numirii noului Guvern.

Între timp, sâmbătă seara, Parlamentul de la Chişinău i-a revocat din funcţie pe directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Bogdan Zumbreanu, şi pe directorul Serviciului de Informaţie şi Securitate, Vasile Botnari. Deputaţii şi-au argumentat decizia prin faptul că şeful CNA se face vinovat de mai multe abuzuri, inclusiv de dosare pierdute de Republica Moldova la CEDO. Lui Vasile Botnari i s-a imputat că a utilizat resursele informaţionale contrar prevederilor legale, inclusiv în cazul deportării celor șapte profesori turci în toamna anului trecut, dar şi faptul că anterior, în funcţia de ministru al Transporturilor, ar fi protejat scheme de contrabandă a produselor anabolizante.

Criza a luat amploare. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis, duminică, o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat. Curtea Constituţională a anunţat că urmează a fi stabilită data alegerilor parlamentare anticipate.

 

Strategia lui Plahotniuc

De asemenea, Curtea Constituțională a decis suspendarea din funcție de președinte a lui Igor Dodon și desemnarea drept președinte interimar a premierului Pavel Filip. Acesta face parte din PDM, partidul condus de Vladimir Plahotniuc. Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, desemnat de Curtea Constituţională drept preşedinte interimar, a semnat decretul de convocare a alegerilor parlamentare anticipate în 6 septembrie.

Mai multe persoane, majoritatea simpatizanţi ai Partidului Democrat (PD) din Republica Moldova, au înnoptat în faţa Ministerului de Interne, Procuraturii, Ministerului Finanţelor, Guvernului, Parlamentului şi Curţii Constituţionale. Aceştia şi-au instalat corturi şi spun că vor protesta cât este nevoie.

Vladimir Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost prezent la manifestaţia organizată de partidul său la Chişinău. El a declarat că se va face tot posibilul ca pe 6 septembrie să fie organizate şi alegeri prezidenţiale. „Să vedem cine îi mai votează pe 6 septembrie în alegerile anticipate. Iar noi vom face tot ce e posibil ca concomitent cu alegerile parlamentare anticipate să aibă loc alegeri prezidenţiale. Dodon a încălcat jurământul. Noi, moldovenii, îl somăm să demisioneze din funcţie. Să-şi recunoască eşecul în încercarea de a-şi vinde ţara. Este un trădător”, a afirmat Plahotniuc.

Simpatizanţii Partidului Democrat care protestează la Chişinău au ajuns în faţa sediului Preşedinţiei unde îi cer demisia preşedintelui Igor Dodon. Unii dintre protestatari au aruncat curcani în curtea clădirii.

 

Înregistrare cu Dodon și Plahotniuc

Publika TV, televiziunea ce aparține liderului PDM Vladimir Plahotniuc, a publicat sâmbătă imagini filmate cu camera ascunsă de la o întrevedere dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotnic și Serghei Iaralov, despre care se spune că se află în spatele oricărei decizii luate de liderul PD. Cei trei discută despre un acord personal între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc ce include și un punct secret, legat de federalizarea Moldovei. Eventualul acord, ar urma să fie păstrat la Ambasada Rusiei. PD și PSRM ar fi urmat să aibă un alt acord, public de această dată, și în care să fie specificate toate solicitările PSRM. La 12 minute după publicarea primei „probe”, Publika a plasat un alt filmuleț. Aici, deja se vorbește despre dosarele penale ale liderului PDM din Rusia și despre faptul că Putin i-a cerut lui Dodon să vină cu Plahotniuc la Moscova, dându-i garanții că nu va fi arestat. Liderul PDM s-a arătat sceptic față de această propunere.

După înregistrările video privind federalizarea Republicii Moldova publicate, șeful statului a venit cu o reacție, susținând că actul a fost elaborat acum doi ani de către Plahotniuc și trimis în Federația Rusă pentru a fi închise dosarele penale pe numele acestuia. ”Referitor la documentul publicat despre federalizarea Republicii Moldova, acele propuneri au fost din partea lui Vlad Plahotniuc, acum doi ani, și trimise în Federația Rusă pentru a fi închise dosarele penale pe numele lui. Cred că partenerii din Rusia au probe și la momentul potrivit va apărea totul. Murdar și nu este corect”, a declarat Dodon din clădirea Parlamentului.

 

 

Mesaje de la București

Preşedintele Klaus Iohannis adresează tuturor forţelor politice din Republica Moldova un apel ferm pentru respectarea democraţiei şi a statului de drept. „Stabilitatea Republicii Moldova este esenţială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce priveşte statul de drept şi buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său faţă de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere”, susţine preşedintele Iohannis.

 Şi Guvernul român face un apel la toate forţele politice din R.Moldova să respecte procesul democratic şi voinţa cetăţenilor exprimată la alegerile din februarie.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă