3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăRăzboi politic pe banii serviciilor de informații

Război politic pe banii serviciilor de informații

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, ieri, într-o declaraţie de presă la Cotroceni, că, având în vedere faptul că este vorba despre o rectificare pozitivă, este inexplicabilă tăierea bugetelor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale (SRI, SIE, STS, SPP).Klaus Iohannis a susținut că şefii respectivelor instituţii au precizat că, în aceste condiţii, nu pot fi îndeplinite obiectivele stabilite de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).Prin urmare, nu s-a putut obţine consensul necesar avizului CSAT, a anunţat preşedintele, precizând că, în aceste condiţii, a decis suspendarea şedinţei, pentru ca Guvernul să elaboreze un nou proiect de rectificare şi să reia discuţiile cu instituţiile vizate. Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT a figurat analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018.

Şeful statului a cerut Executivului să vină cu un proiect care să elimine tăierile ”inexplicabile” ale bugetelor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale.”Nu e admisibil să punem în pericol securitatea României. 
Dacă dorim să insistăm pe şicane politice, atunci lucrurile s-ar putea corecta puţin mai greu. România este o ţară sigură, românii sunt bine apăraţi, dar aceste lucruri nu vin de la sine”, a spus Iohannis.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este condus de preşedintele ţării, secondat de premier, iar membrii sunt şase miniştri, împreună cu directorii SRI, SIE, şeful Statului Major şi un consilier prezidenţial. Șeful SRI, Eduard Hellvig, a fost înlocuit de adjunctul său Răzvan Ionescu.

 

Răspunsul Guvernului

Potrivit unor surse din PSD, la finalul ședinței Klaus Iohannis i-ar fi spus premierului Viorica Dăncilă (care este vicepreședinte CSAT) că așteaptă noul proiect de rectificare bugetară în câteva zile.

Avizul CSAT este un act obligatoriu în procedura de aprobare a rectificării, dar, odată obţinut, chiar dacă e negativ, el este consultativ, adică Executivul poate decide să nu ţină cont de opiniile Consiliului. Cu alte cuvinte, lipsa oricărui aviz complică lucrurile pentru Guvern, care, pentru a merge mai departe, ar avea nevoie de un aviz, fie el și negativ. Odată emis avizul negativ, el poate fi ignorat de Executiv.

În aceste condiții, guvernanții contestă legalitatea suspendării ședinței CSAT, fapt care a provocat lipsa avizului. ”În primul rând, Guvernul are obligația de a cere, și nu de a aștepta avizul CSAT. De asemenea, am văzut cu toții în intervenția președintelui că ședința CSAT a fost suspendată. O astfel de procedură din punct de vedere legal nu există”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.”Opinia celor prezenți diferă față de concluzia pe care domnul președinte a explicat-o public. Cred că este obligatoriu și de bun- simț să avem desecretizarea stenogramei din ședința CSAT”, a declarat Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, orice întârziere poate să creeze efecte negative la nivelul economiei. ”La partea de salarii, luna septembrie rămâne neacoperită pentru o serie de entități la nivel public. Partea de investiții- atât la nivel central, cât și la nivel local – poate să aibă de suferit în sensul că se pot întâmpla întârzieri. La nivel local sunt proiecte multe cese află în curs de derulare și care, printr-o astfel de anulare, pot să întâmpine dificultăți. Sunt prevăzute sume importante pentru asigurarea compensațiilor pentru animalele sacrificate”, a precizat ministrul.

Declarațiile lui Teodorovici au venit după o discuție cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, desfășurată la Guvern după ședința CSAT.

Ulterior, președintele PSD Liviu Dragnea și fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, s-au deplasat la Guvern pentru a discuta subiectul cu premierul Dăncilă. 

 

Ce tăieri vrea să opereze Guvernul

Potrivit noului proiect de rectificare, publicat luni de Ministerul de Finanțe, bugetul Serviciului Român de Informații se diminuează cu 113 milioane lei. Pentru anul 2018, prin proiectul de buget întocmit de Guvernul Tudose, SRI are prevăzute credite de 2,3 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei pentru salarii și 623 milioane pentru pensii.

De asemenea, Serviciul de Informații Externe pierde 2,8 milioane lei, Serviciul de Protecție și Pază – 15 milioane lei, iar Serviciul de Telecomunicații Speciale – 14,2 milioane lei. Față de varianta inițială, Guvernul a atenuat tăierile care vizează SIE, SPP și STS. Proiectul prevede, în total, creșterea cheltuielilor bugetare cu peste 9,92 miliarde de lei, dar restul domeniilor nu sunt de competența CSAT. De exemplu, Ministerul Dezvoltării Regionale primește în plus 955 milioane lei.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă