8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăRăzboi politic pentru controlul STS

Război politic pentru controlul STS

Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Sorinel Vasilca, a demisionat din funcţie, ieri, spunând că a făcut acest lucru ”pentru a nu afecta prestigiul instituţiei”. El precizează că ”demisia nu a fost depusă ca urmare a existenţei unei sincope, inadvertenţe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăţie în exercitarea funcţiei de preluare şi localizare a apelurilor de urgenţă 112 de către STS, a neglijenţei mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităţilor care privesc datoria mea şi a tuturor angajaţilor de a garanta funcţionarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare şi a celor pe linia 112”. Potrivit legislației în vigoare, directorul STS este numit de CSAT, la propunerea președintelui României.  În 2017, Klaus Iohannis l-a propus pe Vasilca, iar propunerea a fost acceptată de CSAT.

Tragedia de la Caracal i-a oferit şansa lui Gabriel Leş, ministrul Apărării, să propună ca Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) să treacă în subordinea MApN, susţinând că este unica soluție pentru reformarea acestei structuri. Acesta a argumentat că instituția pe care o conduce dispune și de infrastructură, dar și de resursa umană specializată de a ”aduce în parametrii optimi” sistemul de urgență 112.  

 

Comisie de anchetă

STS reprezintă o miză importantă pentru PSD deoarece infrastructura serviciului este folosită în alegeri, pentru a monitoriza și împiedica votul multiplu.

De altfel, lideri ai  PSD au acuzat, imediat după alegerile europarlamentare,  existența unor ”fraude electorale”. Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat că STS „nu mai are ce căuta în procesul electoral”, precizând că ar trebui să se revină la formula declarației pe proprie răspundere atunci când votezi pe liste suplimentare. PSD a înfiinţat o comisie parlamentară de anchetă pentru a cerceta fraude la alegerile organizate de Guvernul condus de liderul PSD Viorica Dăncilă. Comisia este condusă de Lia Olguța Vasilescu (PSD).

 

Rolul STS în alegeri

Miza bătăliei politice o reprezintă Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), folosit la alegerile pentru Parlamentul European. SIMPV semnalează cazurile în care datele de identificare ale alegătorilor care se prezintă la vot figurează deja ca fiind înscrise – adică dacă persoana a votat deja, în acest fel fiind prevenit votul multiplu. Aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV) reprezintă un program informatic, realizat de către STS, care asigură prelucrarea datelor de identificare ale alegătorilor culese de către operatorii de calculator.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă