15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăRăzboiul afișelor electorale

Războiul afișelor electorale

Campania electorală pentru euroalegerile din 26 mai nu a început oficial, însă Capitala și marile orașe sunt împânzite de afișe ale partidelor politice. Majoritatea mesajelor partidelor denotă o abordare a problemelor naţionale, nu una care să fie integrată în discursul privind problemele europene.

Astfel, mesajul PSD este “Patrioţi în Europa. România merită mai mult!”. Atunci când îi întrebi pe social-democrați despre semnificația mesajului ei spun că este vorba de modul în care țara noastră este tratată de Uniunea Europeană. Pare mai degrabă o metodă de contraatac la adresa mesajelor Comisiei Europene pentru Guvernul PSD și nu un mesaj adresat alegătorilor. Mai mult, mesajul a ridicat semne de întrebare pentru că PSD este la putere de doi ani și jumătate, iar adversarii au ”tradus” imediat: România merită alt partid la guvernare. Și au trecut la acțiune, interpretând bannerele PSD în folosul lor.

 

Banner PSD, folosit de adversari

Concret, în București, la Obor, PSD a instalat un banner cu sloganul și sigla partidului -”Patrioți în Europa. România merită mai mult!”. Sub bannerul PSD, Pro România și-a instalat propriul banner care compeltează mesajul PSD: ”Așa e. Fii Pro România!”. Și mai jos, Alianța 2020 USR-PLUS a instalat propriul banner completând mesajele competitorilor:  ”Și alege o Românie fără penali și fără hoție”.Astfel încât sloganurile celor trei citite laolaltă ar forma un singur mesaj: „România merită mai mult! Așa e. Fii PRO România! Și alege o Românie fără penali și fără hoție”.

La fel ca în cazul PSD, ideea relației cu UE a fost reluată și pe materialele de campanie ale ALDE, partid al cărui mesaj este „În Europa cu demnitate/ #EUrespectROMÂNIA”. O explicație indirectă a acestei abrodări a fost furnizată de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu acordat recent Mediafax. Liderul ALDE susține că oficialii europeni și ambasadorii statelor occidentale care au solicitat guvernului să nu adopte OUG-urile pe justiție sunt „orbi” la abuzurile din România pentru că „au nevoie disperată ca cineva dintr-o țară precum România, spre exemplu, să clameze încontinuu și dincolo de orice limită a exagerării că la noi corupția a devenit flagel național, internațional, galactic și că ea riscă să se extindă în Europa precum ciuma în Evul Mediu”.

 

Strategia PNL

Sloganul de pe bannerele PNL pune accentul tot pe țara noastră: „România în primul rând/ E timpul României”. Sloganul PNL pare o adaptare a binecunoscutei teme lansate de președintele SUA, Donald Trump – ”America first”. Totuși, Uniunea Europeană, din care România face parte, este o asociere de state care ar trebui să colaboreze, fără o competiție între ele.

Liberalii acționează și în mediul online. Ei au cumpărat domeniul cu sloganul social-democraților lui Liviu Dragnea romaniameritamaimult.ro.  Odată accesată, pagina te trimite la pagina de facebook a  PNL, nu înainte de a afișa un mesaj ironic la adresa PSD și a premierului Viorica Dăncilă. ”Error 20-20 (referire la gafa lui Dăncilă-n.red). PSD not working. You will be redirected in 5 seconds to the best solution to fix this issue” (Eroare 20-20. PSD nu funcționează. Veți fi redirecționat în 5 secunde către cea mai bună soluție pentru a rezolva această problemă), este mesajul afișat înainte de a fi redirecționat către site-ul PNL.

 

Atac la corturile USR

Alianţa 2020 USR-PLUS are drept mesaj: ”Mergem la victorie!/ Vrem o Românie fără penali şi fără hoţie/ Semnaţi ca să aveţi ce să votaţi”. Discursul lor se axează pe opoziţia cu marile partide pentru a-şi strânge susţinători, dar se concentrează tot pe problemelele naţionale, nu cele europene. A ridicat semne de întrebare și afirmația ”Mergem la victorie!” – dar există vreun partid care se înscrie în alegeri pentru a pierde?

Alianţa 2020 USR PLUS a reclamat faptul că, în cadrul unei operaţiuni coordonate, au fost distruse corturile din Bucureşti şi mai multe prisme cu afişajul Alianţei. Reprezentanții alianței au postat pe o rețea de socializare poze cu corturile și afișele vandalizate. ”Suntem sub atac. Noaptea ca hoţii, ne-au distrus corturile din Bucureşti şi mai multe prisme cu afişajul Alianţei 2020 USR PLUS. A fost o operaţiune coordonată de vandalizare a corturilor şi panourilor Alianţei”, anunţă Alianţa 2020 USR PLUS. Reprezentanţii Alianţei susţin că se luptă în aceste alegeri cu un adversar care are de zeci de ori mai multe resurse. ”Noi compensăm prin muncă, entuziasm, profesionalism, calitatea candidaţilor şi a ideilor propuse, compensăm prin foarte mult voluntariat şi prin donaţii de la cei care ne susţin. Cu cât Alianţa creşte, cu cât mesajul nostru ajunge mai departe şi la mai mulţi cetăţeni, cu atât le e mai frică de noi şi vor să ne oprească prin cele mai murdare metode. Aşa sunt ei, o mafie de hoţi care distrug totul în jur. Noi punem corturi şi ei ni le taie. Noi lucrăm cu voluntari, ei lucrează cu cuţitari”, afirmă ei, calificând lupta drept una ”murdară”.

 

Ponta, vedeta ProRomânia

În schimb, PRO România pune accentul pe individualități, mesajele referindu-se la primii doi clasați pe lista pentru Parlamentul European: „Fii şi tu alături de Victor Ponta/ Corina Creţu”. Practic, este o ofertă doar pe jumătate adevărată: Victor Ponta se va retrage din Parlamentul European, dacă va fi ales, având ambiții care țin de scena politică internă.

Singurul partid care face referire la faptul că sunt alegeri europarlamentare este PMP, care are drept slogan „Uniţi în Europa”.

 

UDMR se concentrează pe Transilvania

În schimb, UDMR are un mesaj cu carcater regional: „Europa puternică, Transilvania prosperă”. Bazinul electoral al UDMR se află în Harghita şi Covasna, în special, în Mureş, în Transilvania. De altfel, liderii UDMR au mesaje focalizate către această regiune, ignorând total faptul că sunt un partid înregistrat în România. ”Alegerile europarlamentare nu au fost niciodată mai importante decât acum, când viitorul Europei este în joc. Depinde de noi dacă pământul nostru natal, Transilvania, va fi sau nu câștigătorul schimbărilor europene”, a afirmat europarlamentarul”, afirmă eurodeputatul Iuliu Winkler, primul clasat pe lista UDMR pentru Parlamentul European. ”Interesul nostru este să beneficiem în continuare de de fondurile europene atât de importante în munca noastră pentru dezvoltarea Transilvaniei, și dorim să fie obținem crearea unui cadru european pentru protejarea comunităților minorităților autohtone. Pentru atingerea acestor obiective cerem sprijinul membrilor comunității noastre”, a precizat Winkler.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă