14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăRăzboiul din stradă, transferat în politică

Războiul din stradă, transferat în politică

Imediat după intervenția forțelor de ordine, preşedintele Klaus Iohannis a condamnat ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, pe care a taxat-o drept ”puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei”.

Ulterior, printr-un comunicat Iohannis a transmis că este inexplicabil de ce Jandarmeria nu a izolat şi reţinut grupurile de indivizi
cu atitudine huliganică şi violentă din Piaţa Victoriei, permiţându-le acestora să deturneze protestul cu consecinţe dintre cele mai dramatice şi face un apel la toate forţele de ordine ca pe viitor să urmeze cu stricteţe procedurile, să nu răspundă disproporţionat şi mai ales să nu pună în pericol viaţa cetăţenilor. Şefului statului i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru felul în care a gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi mai ales la ordinul cui.

 

Anchetă a Parchetului Militar

 

De asemenea, preşedintele i-a cerut procurorului general, Augustin Lazăr, să fie începute de urgenţă cercetări pentru stabilirea modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele din Piaţa Victoriei. Parchetul General a anunţat că procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei.

Intervenţia în forţă a Jandarmeriei la protestele din Piaţa Victoriei a fost justificată de provocările huliganilor, iar reacţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a vorbit despre intervenţia brutală a jandarmilor, a fost prematură, a declarat Carmen Dan. Ea a spus că nu şeful statului trebuie să se pronunţe asupra legalităţii intervenţiei jandarmilor, ci Parchetul Militar şi speră ca imparţialitatea actului de justiţie să nu fie influenţată de afirmaţiile preşedintelui. Ministrul de Interne a mai spus că şi-a întrerupt concediul şi s-a aflat la minister pe durata manifestaţiei din Piaţa Victoriei, dar acest lucru nu înseamnă că a intervenit în vreun fel.

 

Dispută Guvern – SRI

 

Premierul Viorica Dăncilă – aflată în concediu – a solicitat, în regim de urgenţă, Serviciului Român de Informaţii (SRI) un raport complet referitor la persoanele care au pregătit şi provocat violenţele, precum şi la modul în care au acţionat instituţiile statului român cu atribuţii în furnizarea de date şi informaţii cu privire la intenţiile de deturnare a acţiunilor publice de protest, a anunţat Guvernul.

SRI a transmis, referitor la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, că directorul Eduard Hellvig a discutat la telefon cu Dăncilă, căreia i-a reamintit că toate datele şi informaţiile pe care le deţine Serviciul au fost transmise operativ structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Reprezentanţii Serviciului condamnă încercarea de atragere a instituţiei în dispute politice, organizarea unor proteste sau ”teorii ale conspiraţiei menite să dezinformeze opinia publică”.

 

Ce spun liderii partidelor

 

Evenimentele violente de vineri seară din Piaţa Victoriei nu pot fi încadrate într-o formă de democraţie şi este grav că faptele de agresiune de la miting au fost precedate de provocările partidelor din opoziţie, susţine liderul PSD, Liviu Dragnea.

El spune că cel mai grav şi mai iresponsabil mesaj este cel al preşedintelui Klaus Iohannis, care, prin declaraţia sa, subminează autorităţile statului şi îndeamnă la reluarea violenţelor, pentru a răsturna Guvernul şi a-l înlocui cu „Guvernul său”. La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis un mesaj de susţinere pentru Poliţie şi Jandarmerie, criticând în acelaşi timp declaraţiile unor lideri politici din opoziţie, care, spune el, nu au făcut decât să crească tensiunea din spaţiul public şi au indus o vinovăţie forţelor de ordine înainte să existe o analiză clară a modului de intervenţie a acestora.

În schimb, liderii Opoziției susțin că răspunderea aparține Jandarmeriei. Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că partidul său va acorda consiliere juridică gratuită celor care au fost agresaţi de jandarmi la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei şi care ar trebui să formuleze plângeri la Parchet.

Potrivit lui, conducerea Jandarmeriei ar trebui să demisioneze în bloc, neexistând niciun argument pentru violenţele de la proteste. La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a cerut  demisiile ministrului de Interne, şefului Jandarmeriei Române şi prefectului Capitalei, dar şi sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru constituirea unei comisii de anchetă în urma violenţelor din Piaţa Victoriei.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă