Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Războiul politic pe buget se prelungește

Războiul politic pe buget se prelungește

Războiul politic pe buget se prelungește

Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului legea bugetului pe anul 2019. Anterior, CCR anunțase că a respins contestația șefului statului orivind legea bugetului. Guvernul a finalizat bugetul abia pe 8 februarie, Parlamentul l-a aprobat rapid, dar Iohannis s-a adresat CCR.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Decizie fără precedent a unui șef de stat din România. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, că va retrimite Parlamentului proiectului bugetului pe anul 2019. ”În ceea ce priveşte decizia pe legea bugetului de stat nu voi comenta hotărârea Curţii, dar bugetul este croit greşit, pe cifre false, împotriva tuturor obiectivelor majore ale românilor. Pe scurt, rămâne bugetul ruşinii naţionale. Cel mai slab Guvern din istoria post-decembristră, un Guvern al incompetenţei a croit un buget pe măsura sa. Bugetul pe 2019 e construit pe un scenariu fantezist fără garanţii pentru punerea în aplicare, fapt confirma de instituţiile europene”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a acuzat şi reacţiile publice ale social democraţilor cu privire la faptul că au fost blocate majorările alocaţiilor pentru copii. ”Bugetul prezentat şi votat de majoritate pesedistă a fost gândit pentru a servi intereselor politice ale unui grup restrâns. PSD urmăreşte o agendă care nu are nicio legătură cu România, nici cu situaţia românilor şi nici cu dezvoltarea reală a ţării. În timp ce bugetul prevedere o creştere enormă a sumelor alocate partidelor, sume de care PSD beneficiază cel mai mult, ni se spune cu cinism de către PSD că nu se găsesc bani pentru a plăti la timp alocaţiile copiilor. Bugetul sfidează logica economică şi bunul simţ”, a mai spus Iohannis.

 

Replică dură a PSD

„Preţuri în creştere, taxe şi impozite suplimentare, aceasta este oferta generoasă a PSD. Degeaba strigă PSD sus şi tare pe toate canalele că de vină sunt alţii. Tot timpul de vină sunt alţii. Nu, nu sunt alţii. Principalul vinovat pentru că România nu s-a dezvoltat în ultimii ani este PSD”, a mai susţinut Klaus Iohannis. Preşedintele a adăugat că „liderii şi propaganda PSD repetă în mod obsesiv că acest buget este unul al investiţiilor şi că principalii beneficiari sunt comunităţile locale”. „Dar, în realitate, bugetul pesedist prevede o reducere semnificativă a cheltuielilor pentru investiţii din bugetele locale. Se prevede o sumă de 1,2%. Este cea mai scăzută valoare a ponderii în PIB din ultimii 10 ani, iar investiţiile anunţate pentru 2019 sunt cu un miliard mai mici faţă de cele din 2018”, a continuat şeful statului.

„Am afirmat şi repet, guvernarea PSD a eşuat! Dacă PSD nu e în stare să guverneze pentru cetăţean, atunci să plece de la guvernare şi să lase pe alţii care se pricep. PSD este singurul vinovat pentru toate aceste întârzieri ale bugetului”, a încheiat preşedintele Iohannis.

Social-democraţii au acuzat, ieri, pe Facebook, faptul că preşedintele Klaus Iohannis minte din nou când spune că bugetul PSD e cel mai prost, reamintindu-i că bugetul lui Cioloş în anul 2016 prevedea reduceri la Sănătate cu 16 miliarde lei şi 10 miliarde lei mai puţin la Educaţie. „Iohannis minte din nou: Spune că bugetul propus de PSD e cel mai prost. Dar Iohannis a aprobat bugetul lui Cioloş în 2016 care prevedea mai puţin cu 16 miliarde lei la Sănătate şi mai puţin cu 10 miliarde lei la Educaţie. Spune că în 2019 e cu 1 miliard mai puţin la comunităţile locale. În realitate, autorităţile locale au primit cu 4,6 miliarde în plus. Deci e cu plus, nu cu minus, domnule Iohannis!”, au scris social-democraţii pe pagina de Facebook a PSD.

 

Evoluția scandalului

Potrivit Constituției, șeful statului are dreptul să ceară Legislativului, o singură dată, reexaminarea unui act normativ. Este cea de-a doua pârghie pe care o are la dispoziție șeful statului, după sesizarea Curtea Constituțională (CCR), care a avut loc, fără ca președintele să aibă succes. CCR a respins, ieri, obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de preşedintele Klaus Iohannis împotriva legii bugetului de stat pe 2019.

În schimb, CCR a admis obiecţia şefului statului privind legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

Potrivit legislației în vigoare, legea bugetului trebuia trimisă Parlamentului până pe 15 noiembrie 2018. Termenul a fost depășit pentru că bugetul a fost agata abia în decembrie. Ulterior, tensiunile PSD-Iohannis au făcut ca avizul CSAT să fie obținut abia pe 19 decembrie. Chiar dacă guvernanții au vorbit de adoptarea bugetului în ianuarie, discuțiile pe această temă s-au prelungit, fiind coordonate de consilierul premierului Dăncilă, Darius Vâlcov. Bugetul a fost trimis Parlamentului pe 8 februarie și a fost aprobat de Legislativ pe 15 februarie.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis l-a contestat la Curtea Constituțională (CCR). Iohannis a reclamat la CCR faptul că Legea bugetului încalcă legea fundamentală atât prin modul în care a fost adoptată, cât şi prin conţinutul său normativ. Preşedintele afirmă în sesizare că au fost încălcate rolului şi atribuţiile Consiliului fiscal. Preşedintele mai susţine că stabilirea obligaţiei autorităţilor administraţiei publice locale de a suporta din veniturile proprii cheltuielile privind sistemul de protecţie a copilului şi a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, fără alocarea resurselor aferente unui astfel de transfer de competenţă administrativă încalcă principiul descentralizării, aşa cum acesta este definit în legea sa cadru.

 

Comentarii

loading...