14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăReacții la scrisoarea premierului Dăncilă

Reacții la scrisoarea premierului Dăncilă

Atilla Korodi: Nu cred că este o ştire nouă ceea ce a spus Dăncilă

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, declară, referitor la scrisoarea trimisă de Viorica Dăncilă către CE, că nu i se pare ”ştire nouă” ceea ce a spus premierul. Problema, în opinia liderului maghiar, nu este scrisoarea, ci responsabilul pentru evenimentele din 10 august.

”Nu am un comentariu, dar eu cred că la ora actuală toată lumea ar trebui să fie mult mai rezervată în a face comentarii, până când nu se clarifică foarte bine ce s-a întâmplat acolo. Întrebarea este dacă a fost sau nu a fost aşa. Da, eu aşa am auzit, că preşedintele a cerut ca societatea românească să-şi manifeste punctul de vedere, dacă o are, aşa că nu cred că este o ştire nouă ceea ce a spus doamna premier. UDMR a avut o poziţie clară imediat după cele întâmplate pe 10 august, care au fost întâmplări foarte nefericite şi unde, din păcate, forţa a excelat orice soluţie normală. Iohannis, preşedintele României, ar fi trebuit şi ar trebui să-şi asume rolul de mediator la ora actuală şi să pună, dacă poate, părţile la masa discuţiilor. La ora actuală se creează numai tabere şi asta este o problemă gravă, după părerea mea”, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila.

În opinia acestuia, Comisia Europeană, formatori de opinie din Europa, au observat cele întâmplate în România. ”În cazul în care comunică premierul nu este o problemă, problema eu cred că e mult mai serioasă în sensul în care cineva trebuie să-şi asume răspunderea celor întâmplate pe 10 august, în sensul de a verifica de-a dreptul ce s-a întâmplat acolo. Este obligaţie clară de a verifica ce s-a întâmplat, pentru că da, s-a folosit forţa cu exces, da, Jandarmeria, pe bună dreptate poate fi acuzată că a răspuns cu exces la anumite manifestaţii violente, care au venit dintr-o parte a celor care manifestau şi până când acest lucru nu se rezolvă eu cred că toate instituţiile ar trebui să fie sobre în a comunica”, a adăugat Korodi.

 

Senatorul PSD Liviu Pop: Nu mă îndoiesc că ar fi elemente neadevărate în scrisoarea premierului Dăncilă către CE
 

Senatorul PSD Liviu Pop a declarat, vineri pentru MEDIAFAX, că nu are nicio îndoială că premierul Viorica Dăncilă a transmis, în scrisoarea adresată liderilor Comisiei Europene, informaţii neadevărate despre protestele din 10 august, cum a acuzat Opoziţia.

Doamna premier a informat partenerii noştri strategici despre ceea ce s-a întâmplat în România între 10 şi 11 august. Bănuiesc că scrisoarea conţine informaţii plecând de la tot ceea ce a aflat doamna prim-ministru, inclusiv de la informarea pe care a cerut-o Jandarmeriei Române despre ceea ce s-a întâmplat în data de 10 august. Nu am niciun fel de îndoială şi nu mă îndoiesc că ar fi elemente neadevărate în această scrisoare”, a afirmat senatorul PSD, Liviu Pop, pentru Mediafax.

Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a adăugat că reacţiile preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i prim-vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans, vor fi în funcţie de informaţiile transmise.

„Nu ştiu care va fi reacţia (Comisiei Europene – n.r.), dar ştiu un singur lucru, că dacă vor avea informaţii corecte, vor avea reacţii normale”, a completat Pop.

Europarlamentarul Daniel Buda a declarat, vineri pentru MEDIAFAX, că scrisoarea trimisă de premierul Viorica Dăncilă către Comisia Europeană este „o palmă dată României”, iar prim-ministrul încearcă să mute responsabilitatea Jandarmeriei în spatele preşedintelui ţării, Klaus Iohannis.

Apreciez că este un demers incalificabil din partea Guvernului României de a se adresa cu o astfel de scrisoare în care se încearcă inducerea în eroare a opiniei publice la nivel european cu privire la ceea ce s-a întâmplat pe 10 august, încercând să mute din responsabilitatea gesturilor incalificabile ale Jandarmeriei Române în spatele preşedintelui Klaus Iohannis, uitând să explice în primul rând cum a fost posibil ca într-un stat democratic forţele de ordine ale Jandarmeriei să atace cetăţeni nevinovaţi care protestau în mod paşnic, afecând practic libertatea de a manifesta atunci când eşti nemulţumit faţă de anumite situaţii. Apreciez că nu este altceva decât o palmă dată României şi este în acelaşi timp o expresie a capacităţii actualei guvernări de a gestiona în mod eficient interesele României pe termen scurt, mediu sau lung. Acest Guvern s-a descalificat prin astfel de demersuri începând din 10 august. Singura soluţie care se impune în acest Guvern este demiterea sau demisia întregului Guvern”, a afirmat europarlamentarul PPE Daniel Buda, vineri pentru MEDIAFAX.

Eurodeputatul liberal acuză că premierul Viorica Dăncilă nu s-a adresat deloc populaţiei, fiind greu să le explice oamenilor de ce au fost gazaţi.

„Este foarte greu să te adresezi poporului după ce îl gazezi sau după ce ai de a face cu astfel de demersuri absolut incalificabile şi injuste, să explici ceva poporului în acutalul context. S-a găsit această variantă de a muta în cancelariile europene, sifdându-le şi lor inteligenta, acestor reprezentanţi europeni care au posibilitatea de a se informa cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în 10 august”, a adăugat Buda.

 

Norica Nicolai, despre scrisoarea Vioricăi Dăncilă: E un lucru bun. Din păcate Guvernul nu a informat mereu CE

 

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, pentru MEDIAFAX, că este bine că Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare către CE în legătură cu protestele din 10 august, precizând că Guvernul nu a informat mereu Comisia, existând numai “puncte de vedere ale unor persoane şi grupări interesate”.

“După părerea mea, faptul că doamna prim-ministru a ales să informeze Comisia Europeană cu privire la evenimentele de la Bucureşti este un lucru bun, pentru că până acum deşi am avut numeroase evenimente de acest tip, din păcate, Guvernul nu a informat Comisia Europeană şi au existat numai puncte de vedere ale unor persoane şi grupări interesate din acest punct de vedere. Sigur, fără îndoială că aceasta a fost ţinta acelui miting, dărâmarea Guvernului, şi eu mă aşteptam la o declaraţie care să îndemne la calm şi la respectarea legii din partea preşedintelui (Klaus Iohannis – n.r.). Nu am avut o astfel de declaraţie, ci dimpotrivă, preşedintele a acţionat ca un factor mobilizator pentru continuarea protestelor”, a afirmat, vineri pentru MEDIAFAX, europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai.

 

USR cere PSD să o demită pe Viorica Dăncilă

USR cere PSD să o demită pe Viorica Dăncilă, susţinând că, prin scrisoarea trimisă astăzi liderilor europeni, premierul dovedeşte încă o dată că este o marionetă condusă de Liviu Dragnea.

”Cerem PSD să o demită de urgenţă pe Viorica Dăncilă, premierul este o ruşine pentru România. Prin scrisoarea trimisă astăzi liderilor europeni, premierul Dăncilă dovedeşte încă o dată că este o marionetă condusă de Liviu Dragnea. Conţinutul scrisorii este revoltător şi periculos”, afirmă USR.

În opinia USR, este inadmisibil ca Viorica Dăncilă să se refugieze în retorica minciunii în faţa preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, cu atât mai mult cu cât liderii europeni cunosc foarte bine motivul pentru care se aflau oamenii în stradă şi cum s-au derulat evenimentele în seara zilei de 10 august.

”Afirmaţia premierului potrivit căreia fost «o încercare de înlăturare pe cale violentă a guvernului» este inacceptabilă în contextul sutelor de dovezi video şi mărturii ale victimelor protestului, şi la fel de necredibilă precum guvernul pe care îl conduce. Demisia Vioricăi Dăncilă trebuie să fie un act de curaj din partea PSD”, mai susţine USR.

 

Siegfried Mureșan: Nu am văzut niciodată un prim-ministru care să spună atâtea neadevăruri despre propriul popor

 

Europarlamentarul Siegfried Mureşan confirmă că premierul Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare Comisiei Europene şi subliniază nu a văzut niciodată un prim-ministru care să spună atâtea neadevăruri despre propriul popor.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan confirmă că premierul Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare Comisiei Europene şi subliniază nu a văzut niciodată un prim-ministru care să spună atâtea neadevăruri despre propriul popor.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă