4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăComisia Iordache: Care sunt principalele modificări la legislația penală

Comisia Iordache: Care sunt principalele modificări la legislația penală

Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei, condusă de deputatul Florin Iordache (PSD), a adoptat, ieri, mai multe articole ale proiectului de modificare a Codului Penal.

Astfel, potrivit deciziei comisiei, în cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale se aplică legea mai favorabilă în integralitate, neputându-se combina prevederi din legi succesive.

Potrivit modificărilor adoptate cu voturile PSD, ALDE și UDMR atunci când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se poate adăuga un spor de până la trei ani. ”Este o relaxare incredibilă. Îi gratificaţi pe infractori, adică primesc maximum un spor de 3 ani”, a protestat deputatul USR Stelian Ion.

 Potrivit Codului Penal în vigoare,  când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite. Nu există nicio limită pentru adăugarea la pedeapsa principală. Singura condiție este ca pedeapsa totală să nu depășească 30 de ani de închisoare.

 

Cum se decide liberarea condiționată

Comisia a redus termenele pentru liberarea condiționată. Parlamentarii au decis că o astfel de măsură se poate dispune dacă persoana condamnată a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani. În prezent, liberarea condiţionată poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani. 

 În cazul condamnaților care au împlinit 60 de ani, liberarea condiționată se poate dispune după executarea unei treimi din pedeapsă, în cazul pedepselor care nu depășesc 10 ani de zile.  Acum, în cazul acestor condamnaţi, liberarea condiţionată se poate dispune după efectuarea efectivă a cel puţin jumătate din pedeapsa. Condamnații de peste 60 de ani cu pedepse de peste 10 ani pot ieși din închisoare după ce au efectuat jumătate din pedeapsă, și nu două treimi ca în prezent.

 

Alineate abrogate

Comisia specială a abrogat două alineate din actualul Cod penal, astfel că pentru spălarea banilor sau constituirea unui grup infracţional organizat nu se mai dispune confiscarea extinsă a bunurilor. Unul din marile dosare în care a fost aplicată confiscarea specială și extinsă a fost dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani pentru spălare de bani. Menționăm că Liviu Dragnea este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, în dosarul care vizează licitațiile despre care procurorii susțin că ar fi fost câștigate ilegal de firma Teldrum.

Pe de altă parte, în cazul confiscării extinse decizia instanţei trebuie să se bazeze pe probe certe, dincolo de orice îndoială, din care să rezulte implicarea persoanei condamnate în activităţile infracţionale producătoare de bunuri şi bani.

Infracțiunile de corupție și cele asimilate infracțiunilor de corupție nu mai sunt exceptate de la aplicarea circumstanței atenuante prin achitarea prejudiciului.

 

Mesajul ambasadelor occidentale

Ambasadele a douăsprezece state – Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii – au transmis, ieri, o declaraţie comună în care fac apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. Statele fac apel la autorităţile din România să ia în considerare potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală. ”Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane”, se afirmă în comunicat.

De asemenea, cele douăsprezece state îndeamnă autorităţile să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali, cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia.  

Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, crede îngrijorările transmise de 12 ambasade cu privire la modificările aduse legislaţiei penale din România nu au niciun motiv. Iordache a mai spus că modificările la Codul de procedură penală au fost supuse controlului de constituţionalitate, iar dacă se descoperă că acestea nu respectă deciziile CCR, comisia le va modifica.

”Nu-i cunosc. Nu ştiu cine sunt aceşti reprezentanţi, nu ştiu care le este statutul ca să putem dialoga”, a replicat și Șerban Nicolae, liderul grupului PSD din Senat.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă