13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăReguli pentru arestul la domiciliu și în weekend

Reguli pentru arestul la domiciliu și în weekend

Cei care au comis infracțiuni cu violență, recidiviștii, precum și cei care au fost condamnați pentru luare de mită, dare de mită și trafic de influență nu pot beneficia de aceste măsuri. Proiectul a fost aprobat cu 170 de voturi pentru, 81 împotrivă și șase abțineri. Liberalii au anunțat că îl vor contesta la Curtea Constituțională (CCR). Proiectul inițial aparținea parlamentarilor liberali, dar deputații PSD și ALDE au adoptat 18 amendamente, modificând radical proiectul, practic transformat într-unul nou.

Astfel, potrivit proiectului votat ieri de plenul Camerei, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse prin hotărâre de judecătorul de supraveghere a privării de libertate, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar. Judecătorul poate dispune una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la cinci ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenție. Măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deținuților care au săvârșit abateri disciplinare sau pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență ori  profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei.

Pe ultima sută de metri a fost aprobat un amendament al grupului PSD potrivit căruia executarea alternativă a pedepselor nu se aplică pentru unele infracțiuni de corupție precum luare de mită, dare de mită, trafic de influență. De asemenea, de astfel de măsuri nu vor beneficia persoanelor aflate în stare de recidivă. Precizăm că proiectul inițial al PNL excepta de la indulgență toate faptele de corupție.

 

Măsuri alternative

 

Concret, legiuitorii au introdus trei variante de măsuri alternative. O variantă este măsura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate. Aceasta va fi executată cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnați de către MAI, cu sau fără brăţară electronică. În proiectul inițial, brățara electronică era obligatorie.  O altă variantă este măsura de executare fracționată a pedepsei: în timpul săptămânii la domiciliu și în zilele de sâmbătă și duminică într-un centru de detenție special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar.

În fine, o altă variantă este executarea pedepsei privative de libertate în regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent.

În situația în care, în urma analizei, judecătorul de supraveghere amână luarea unei măsuri alternative, termenul maxim de amânare nu poate fi mai mare de 6 luni. După această perioadă, din oficiu sau la solicitarea persoanei private de libertate, judecătorul va dispune asupra stabilirii unei măsuri alternative de executare a pedepsei. Pe durata executării pedepsei persoana privată de libertate poate beneficia de oricare dintre măsurile alternative. Aplicarea oricăreia dintre măsurile alternative ale pedepsei nu influențează calculul fracției minime obligatorii prevăzute de Codul de Procedură Penală pentru declanșarea procedurii de eliberare condiționată.  

 

 PNL va sesiza CCR

Camera Deputaților este for decizional și, după votul de ieri, legea ar fi urmat să fie trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Însă  Gabriel Andronache (PNL) a afirmat că proiectul nu mai reprezintă ceea ce a vrut PNL să modifice când l-a depus în Parlament, iar liberalii vor ataca modificările la Curtea Constituţională (CCR). ”Nu mai are absolut nicio legătură cu ceea ce au gândit colegii noştri şi nici cu scopul urmărit, anume:  de a contribui la degrevarea penitenciarelor de aglomerarea existentă în prezent şi de a fi alături de o eventuală lege pentru prevenirea şi reducerea recidivei. Acestea două erau proiectele necesare pentru ca în penitenciare să se producă o adevărată reformă. Din nefericire, aţi pervertit ambele măsuri. Pe de o parte, aceste măsuri alternative au devenit un instrument prin care, din măsuri alternative la executarea pedepselor cu închisoarea, dumneavoastră aţi elaborat un proiect prin care introduceţi ca inovaţie juridică măsuri alternative la eliberarea condiţionată. Ăsta este efectul amendamentelor care au fost depuse în Comisia juridică”, a spus Gabriel Andronache. 

 

Criticile USR

 

Deputatul USR Stelian Ion a acuzat PSD că transformă România într-un „paradis penal”. “Este o bazaconie ceea ce propuneţi dumneavoastră – închisoarea acasă. Ce a făcut PSD de se comportă asemenea unui piroman care smulge cutia de chibrituri din mână şi dă foc casei? Au preluat pur şi simplu un alt proiect al colegilor noştri (de la PNL – n.r.), au adus amendamente – 18 am numărat – la opt articole, au modificat complet conţinutul şi au relaxat foarte mult această legislaţie, în continuarea demersului mai vechi de dezincriminări, de relaxare a legislaţiei penale. Îşi doresc cei de la PSD să rezolve problema corupţiei prin eventuala abrogare a întregului Cod penal. PSD distruge justiţia, slăbeşte legislaţia penală, deschide larg porţile închisorilor”, a comentat Stelian Ion.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă