9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăRemaniere. Refuzul lui Iohannis, riposta PSD: Drăghici la Transporturi, Vasilescu la Dezvoltare

Remaniere. Refuzul lui Iohannis, riposta PSD: Drăghici la Transporturi, Vasilescu la Dezvoltare

Social-democraţii au votat, în şedinţa de marţi a BPN al partidului, ca Lia Olguţa Vasilescu să fie propusă pentru Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pentru portofoliul Transporturilor, au declarat surse ale formaţiunii pentru Mediafax. Ilan Laufer, refuzat de Iohannis pentru postul de ministru al dezvoltării, nu a fost nominalizat în altă poziție.

 

Explicațiile lui Iohannis

”Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Această remaniere, după părerea mea, este o soluţie slabă. Sunt în continuare de părere că soluţia corectă pentru România ar fi fost şi este în continuare soluţia înlocuirii acestui Guvern care a creat multe probleme României”, a afirmat președintele Klaus Iohannis. Șeful statului și-a legat reținerile de faptul că România va prelua șefia Consiliului UE. ”Preşedinţia Consiliului UE pe care o vom prelua de la 1 ianuarie 2019 poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerele îşi fac treaba şi abordarea României e una coerentă. Concluzie. E nevoie de miniştri care performează foarte bine”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a semnat decretul de remaniere pentru șase dintre propunerile PSD pentru schimbarea unor miniştri, însă i-a refuzat pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Transporturilor şi pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării Regionale.

 

Efectele deciziei prezidențiale

”Așadar, se revocă din funcția de membru al Guvernului miniștrii Vasilescu, Andrușcă, Ivașcu, Cojocaru și Bran, se ia act de demisia ministrului Fifor și se numesc în funcția de membru al Guvernului următorii: domnul Leș, ministrul Apărării, domnul Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, domnul Bădălău, ministrul Economiei, domnul Breaz, ministrul Culturii și Identității Naționale, domnul Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, domnul Matei, ministrul Tineretului și Sportului. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite și vor fi refuzate”.

În aceste condiții, Lia Olguța Vasilescu a rămas fără minister, pentru că președintele Iohannis a semnat decretul de revocare a sa de la Ministerul Muncii, înlocuind-o cu Marius Budăi, propus de PSD. Paul Stănescu a rămas ministru al Dezvoltării, pentru că președintele nu l-a revocat din funcție. La Ministerul Transporturilor a rămas titular Lucian Șova.

Preşedintele poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcţia de ministru, iar Guvernul trebuie să nominalizeze o altă persoană, a decis în urmă cu zece ani CCR, după ce fostul şef al statului, Traian Băsescu, a refuzat să o numească la conducerea MJ pe Norica Nicolai. Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, că preşedintele României ”poate refuza, o singura dată, motivat”, propunerea premierului de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. ”Prim-ministrul este obligat să propună o altă persoană”, se arată în decizia CCR 98/2008, care este definitivă şi general obligatorie.

 

Vasilescu, rotită la Dezvoltare

Pornind de la această premisă, conducerea PSD s-a reunit, ieri, după-amiază, pentru a căuta o modalitate de răspuns la decizia șefului statului. Înainte de ședință, secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că PSD are ca variantă numirea acelorași persoane, dar în roluri inversate, o propunere pe care șeful statului nu ar mai putea să o refuze. ”Se pot face multe lucruri, putem inversa să propunem pe Olguța la Dezvoltare și Ilan la Transporturi și să nu poată refuza. În orice caz suntem șocați. Olguța Vasilescu e unul dintre cei mai buni manageri pe care i-am avut. Nu sunt schimbătoare vremurile și oamenii de partid sunt oameni competenți”, a declarat Ștefănescu.

 Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat că Executivul ar trebui să analizeze o eventuală sesizare la CCR a unui conflict juridic între Guvern și Președinție, după ce șeful statului a provocat o „încurcătură bine făcută” cu revocarea și numirea unor miniștri. „Primul lucru pe care Guvernul îl va face este acela de a analiza situația. A doua este să examineze mai multe posibilități, printre care sesizarea CCR pe un conflict juridic de natură constituțională. După cum știți, posibilitea refuzului la numire o singură dată a fost tranșată de CCR, în timp ce posibilitatea refuzului la revocare nu există deocamdată în nicio decizie a CCR și nu există, de altfel, niciun precedent”, a declarat vicepreședintele Camerei Deputaților. La ora închiderii ediției, liderii PSD se reuniseră în ședință, pentru a discuta pe ce linie vor merge.

 

Șapte miniștri au depus jurământul

Cei șase miniştri numiţi ieri de preşedintele Klaus Iohannis, precum şi Ecterina Andronescu, numită săptămâna trecută la Educaţie au depus jurământul într-o ceremonie care a durat mai puţin de 10 minute. La Palatul Cotroceni au fost prezenţi premierul Viorica Dăncilă şi alţi membri ai Cabinetului. La sfârşitul ceremoniei, care a durat mai puţin de 10 minute, preşedintele Iohannis a dat mâna cu cei prezenţi şi le-a urat o zi bună. De la Palatul Cotroceni au lipsit președinții camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Au fost prezenți premierul Viorica Dăncilă și câțiva dintre miniștri, dar nu și vicepremierul Paul Stănescu, propus pentru a fi înlocuit și păstrat însă în funcție de către șeful statului.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă