15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăRomânia pregătește un răspuns Comisiei de la Veneția

România pregătește un răspuns Comisiei de la Veneția

România ţine cont de opinia Comisiei de la Veneţia asupra legilor justiţiei. O spune la RFI preşedintele comisiei speciale a Parlamentului, deputatul PSD Florin Iordache, după ce forul european a publicat un raport preliminar, în care arată între altele că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra magistraţilor, subminând independenţa sistemului judiciar.

Florin Iordache precizează că Parlamentul va trimite la toamnă un punct de vedere Comisiei de la Veneţia: „E o opinie preliminară. Cuprinde şi puncte bune şi puncte care mai pot fi îmbunătăţite până la opinia finală din luna octombrie. Noi fără îndoială trebuie să rămânem în contact cu Comisia de la Veneţia, cu cei care vor redacta opinia finală. Fără îndoială, vom trimite un punct de vedere la acele observaţii care există în acest moment în opinia preliminară, dar ca principiu, România ţine cont de opinia Comisiei de la Veneţia”. 

 

Iordache: “România va ține cont de recomandările Comisiei”

 

Întrebat dacă asta înseamnă că după opinia finală a Comisiei de la Veneţia, Parlamentul va face modificările recomandate de acest for european, deputatul PSD a răspuns: „Fără îndoială, România întotdeauna a ţinut cont şi repet, ţine cont de opinia Comisiei de la Veneţia, dar aici sunt şi chestiuni care vizează o necesitate a modificării Constituţiei, o necesitate a altor legi şi aşa mai departe.

Opinia Comisiei de la Veneţia cuprinde multe lucruri bune, care întăresc, de la separarea carierelor, până la necesitatea modificărilor legilor justiţiei şi acolo unde sunt în acest moment observaţii, vom veni cu primul punct până la începutul toamnei, undeva până în septembrie, vom veni şi noi cu un punct de vedere, Parlamentul, fără îndoială şi Ministerul Justiţiei va avea un punct de vedere, astfel încât opinia finală din luna octombrie să cuprindă cât mai puţine remarci vizavi de legile justiţiei”.

Comisia de la Veneţia arată între altele că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra magistraţilor, subminând independenţa sistemului judiciar. Întrebat dacă i se pare excesivă această opinie, Florin Iordache a răspuns: „Fără îndoială, pentru că dacă discutăm despre independenţa procurorilor, ea este clar stabilită prin lege. Noi nu am făcut decât să întărim prin separarea carierelor sau prin celelalte modificări din cele trei legi, vrem o justiţie independentă şi mă refer aici independenţi judecătorii, atunci când dau soluţii, independenţi procurorii, atunci când analizează dosarele. Cu toţii eu cred că dacă citim mult mai aplicat răspunsul preliminar al Comisiei de la Veneţia, vom avea un alt punct de vedere”.

 

Toader:” Raportul este intermediar”

 

Ministrul Justiției Tudorel Toader a afirmat luni, la sediul instituției, că raportul Comisiei de la Veneția este unul „intermediar”.  România va transmite un punct de vedere oficial Comisiei de la Veneția, a anunțat ministrul Justiției.

„Este vorba despre un raport intermediar, ceea ce înseamnă că chiar dânșii, până la sesiunea din toamnă, îl vor definitiva. În al doilea rând, eu de fiecare dată vă spuneam: să ne cunoaștem, să ne respectăm competențele. Ceea ce înseamnă că cele trei legi ale justiției au constituit inițiativă parlamentară. Ceea ce înseamnă că răspunsul cel mai adecvat îl primiți fie de la inițiatorii celor trei proiecte de lege, fie de la membrii Comisiei care le-au adoptat și le-au supus dezbaterii parlamentare.”, a spus Tudorel Toader.

Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă