25.2 C
București
luni, 27 septembrie 2021

România susține apropierea Israelului de Uniunea Europeană, a anunțat președintele Iohannis

România susţine aprofundarea relaţiei dintre Israel şi Uniunea Europeană, inclusiv participarea Israelului la programele finanțate de Uniune, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis, cu prilejul vizitei în România a președintelui Statului Israel.

„Am transmis urări de succes pentru lucrările Forumului economic care va debuta mâine și la care va participa un număr mare de companii israeliene și românești din domenii diverse de interes reciproc.

Totodată, am reamintit că România susţine aprofundarea relaţiei dintre Israel şi Uniunea Europeană, inclusiv participarea Israelului la programele finanțate de Uniune”, a precizat președintele Iohannis în declarația de presă susținută alături de președintele Statului Israel, Reuven Rivlin.

Pe de altă parte, în ceea ce privește procesul de pace din Orientul Mijlociu, președintele României a subliniat că este necesară și implicarea Statelor Unite ale Americii.

„Nu în ultimul rând, având în vedere violențele recente cărora le-au căzut victime israelieni și palestinieni și care ne-au întristat pe toți, am reiterat condoleanțe pentru pierderile de vieți și am exprimat speranța că vor fi abordate cauzele profunde ale conflictului, astfel încât să se poată ajunge la o pace durabilă în regiune.

Am subliniat, de asemenea, necesitatea implementării de măsuri de creștere a încrederii, reiterând importanța reluării discuțiilor directe care să conducă la soluția celor două state.

În acest context, am exprimat aprecieri față de reluarea lucrărilor Cvartetului pentru Orientul Mijlociu și am salutat implicarea Statelor Unite ale Americii, alături de Uniunea Europeană și state arabe din regiune, pentru crearea unui cadru favorabil reluării procesului de pace.

România consideră că atât israelienii, cât și palestinienii au dreptul să trăiască în pace și securitate și militează, alături de principalii săi parteneri internaționali, pentru avansarea soluției celor două state, în parametrii fixați de dreptul internațional”, a precizat președintele Iohannis.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă