9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăSe pregătește un nou șef al Armatei Române

Se pregătește un nou șef al Armatei Române

Cea mai înaltă funcție militară din România, aceea de șef al Statului Major al Apărării (SMAp), este ocupată în prezent de generalul cu patru stele Nicolae Ionel Ciucă, după ce președintele Klaus Iohannis a decis, în mod unilateral, contrar propunerii ministrului Apărării, să-i prelungească mandatul de șef al SMAp cu un an.

Legea 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale precizează că “şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”. La data de 28 decembrie 2018, după o ședință tensionată a CSAT, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungea cu un an mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp, deși acesta exercitase deja această funcție timp de patru ani și în ciuda faptului că ministrul Apărării, Gabriel Leș, îl propusese ca șef al SMAp pe un alt general, Dumitru Scarlat.

Drept urmare, la data de 9 ianuarie 2019, ministrul Apărării, Gabriel Leş, anunța că decizia privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă “s-a făcut ilegal” și că instituția pe care o conduce, MApN, atacă în contencios decretul semnat de șeful statului.

La data de 31 ianuarie 2019, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea MApN şi a suspendat decretul, din 28 decembrie 2018, al președintelui Iohannis. Șeful statului a făcut însă recurs la Curtea Supremă, iar în aprilie 2019, magistrații ICCJ au tranșat definitiv situația în favoarea președintelui Iohannis.

Așa se face că generalul Ciucă a rămas șef al SMAp până la finalul anului 2019, dar după acest moment, nu mai există nicio cale legală pentru a fi menținut în funcție.

 

Propus de ministru, avansat de președinte și contrasemnat de premier

Acesta este contextul în care, la data de 14 august 2019, președintele Klaus Iohannis l-a avansat pe generalul maior (cu două stele) Daniel Petrescu la gradul de general locotenent (cu trei stele). Decretul 666, emis la 14 august 2019, a fost publicat în Monitorul Oficial în aceeași zi, 14 august.

De remarcat este și faptul că, în acest an, cu prilejul Zilei Marinei (15 august), a fost avansat în grad un singur general, iar acesta provine din Forțele Terestre.

Avansarea în grad a lui Daniel Petrescu s-a făcut la propunerea ministrului Apărării, Gabriel Leș, iar decretul prezidențial a fost contrasemnat și de premierul Viorica Dăncilă, ceea ce sugerează faptul că, în sfârșit, șeful statului “a căzut la pace” cu Executivul în ceea ce privește numirea unui nou șef al SMAp. Ca procedură, din momentul în care a fost avansat în gradul de general cu trei stele, generalul Petrescu poate fi numit în funcția de locțiitor al șefului SMAp, iar de pe această funcție de locțiitor poate fi promovat, la finalul anului 2019, ca succesor al generalului Ciucă, în funcția de șef al SMAp.

În acest moment, generalul Daniel Petrescu deține funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), în care a fost numit acum doi ani.

Anterior, el a participat la misiuni internaționale în Angola, Afganistan, Kosovo, Bosnia, Albania și Irak, a comandat Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni” din București (ianuarie 2004 – octombrie 2008), a fost reprezentant militar al șefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, cu sediul la Norfolk (Virginia, SUA) (2013 – 2016) și a condus Brigada 2 Infanterie “Rovine” (august 2016 – august 2017), această mare unitate transformându-se în Brigada Multinațională Sud-Est.

MND-SE este cea mai importantă structură permanentă a Alianței Atlantice din România, având rangul unui comandament militar internațional NATO. În cadrul acestuia, la București lucrează militari români și din alte 15 țări aliate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă