7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăŞedinţă tensionată luni la PNL. Se vrea debarcarea lui Orban

Şedinţă tensionată luni la PNL. Se vrea debarcarea lui Orban

Consiliul Naţional al PNL se va desfăşura în intervalul 15-30 iulie, liderul PNL, Ludovic Orban, dorind o schimbare a statutului formaţiunii în sensul destituirii preşedinţilor filialelor liberale prin majoritate simplă şi nu prin votul a două treimi din membrii Biroului Politic Naţional, cum este în prezent.

Surse liberale au declarat, pentru Mediafax, că deja a fost realizată, de către conducerea partidului o evaluare a activităţii organizaţiilor PNL din ţară, Ludovic Orban dorind, prin august-septembrie, schimbarea liderilor filialelor PNL Bucureşti – Cristian Buşoi, PNL Ilfov – Marian Petrache şi PNL Prahova – Iulian Dumitrescu, cel din urmă fiind şi lliderul grupului PNL la Senat. De aceea actualului preşedinte al PNL i-ar servi schimbarea Statutului formaţiunii la Consiliul Naţional din vară, deoarece demiterea printr-o majoritate simplă este mult mai uşor de întrunit, decât votul a două treimi din membri.

Pe de altă parte, în partid sunt mai mulţi liberali nemulţumiţi, printre care se numără şi cei trei enumeraţi mai sus, de actualul preşedinte Ludovic Orban şi vor schimbarea acestuia din funcţie spun sursele politice.

Întrebat dacă este interesat să preia partidul, Petrache a declarat doar că nu este momentul potrivit pentru o astfel de discuţie.

“Dacă v-aţi uitat pe CV-ul meu aţi văzut că sunt membru din 2000 şi singurul lucru care m-a interesat a fost binele acestui partid. Nu pot să discut despre aşa ceva pe presupuneri, când se va ajunge acolo, sunt convins că partidul va găsi cea mai bună variantă. Eu nu discut aşa cu dacă şi cu parcă. Eu am avut funcţii în partid, nu ar fi ok faţă de partid să îmi exprim la momentul ăsta tot felul de opţiuni”, a afirmat Marian Petrache.

Nemulţumiţii îi reproşează lui Orban că nu au fost consultaţi în legătură cu deciziile importante luate în partid. Printre acestea se află sesizarea penală împotriva Vioricăi Dăncilă sau acceptarea în partid a europarlamentarului Siegfried Mureşan.

Conform surselor, lui Orban i se impută faptul că la consultările de la începutul anului pentru formarea unui nou guvern, PNL nu a avut o propunere de premier. De asemenea, moţiunea de săptămâna trecută a fost un eşec pentru liberali, iar Ludovic Orban este indicat ca fiind principalul vinovat pentru că nu a negociat cu UDMR astfel încât să atragă aleşii din Uniune de partea demersului.

Şi Codul administrativ este trecut în “contul” actualului preşedinte PNL, deoarece acesta le-ar fi promis un lucru primarilor liberali şi le-a indicat parlamentarilor din partid să voteze împotrivă.

În acest sens, primarul liberal din Timişoara, Nicolae Robu, îndeamnă liberalii la unitate şi îi recomandă preşedintelui PNL să lase parlamentarii să voteze codul administrativ. Robu remarcă faptul că liderii formaţiunii nu au consultat primarii pe acest subiect, iar discursul PNL este paralel cu cetăţeanul. Cu toate acestea, Robu a precizat că momentan nu este oportună schimbarea lui Ludovic Orban de la şefia PNL.

 

Tabăra Bușoi-Petrache-Dumitrescu

La Consiliul Naţional, care va avea în perioada 15-30 iulie, tabăra Buşoi-Petrache-Dumitrescu, va încerca forţarea convocării unui Congres în care să fie înlăturat Orban de la şefia PNL. Aceleaşi intenţii le are Teodor Atanasiu, care deşi din mai 2017 este membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, a intrat într-un con de umbră în PNL. Acesta doreşte să revină “la butoane” şi să îşi recapete puterea de decizie în partid, prin intermediul unui nou preşedinte al PNL mai cooperant, au completat sursele liberale.

Printre nemulţumiţi se numără şi prim-vicepreşedintele PNL Sector 2, Viorel Cataramă, care a declarat, vineri, că îşi va depune candidatura în cazul unui Congres extraordinar în partid şi îi reproşează actualului lider Ludovic Orban că a luat mai multe măsuri care au afectat în mod negativ formaţiunea.

În schimb, chestionat, vineri, dacă are informaţii conform cărora se încearcă schimbarea sa din funcţie, Orban a trecut întrebarea la capitolul glume.

“Este o glumă, vă veţi lămiri de altfel, pentru că de o lună de zile PNL este sub un bombardament informaţional care este compus din fake news, stiri false care nu au absolut nici un fel de fundament în realitate care nu se bazează, de fapt, pe demersuri reale. Partidul Naţional Liberal este unit, Partidul Naţional Liberal este puternic iar conducerea aleasă la Congres acţionează în conformitate cu mandatul care i-a fost încredinţat de Congres”, a spus vineri Ludovic Orban.

Preşedintele PNL admite că va fi convocat Consiliul Naţional luna aceasta, dar pentru stabilirea criteriilor pentru alegerile europarlamentare.

“Se spune foarte clar când este stabilită procedura de convocare a unui Congres extraordinar dar până în acest moment nu a cerut nimeni Congres extraordinar, eu cel puţin nu ştiu să fi existat o asemenea voce în partid. Am dat răspunsul la această întrebare. Fabrica de fake news cu care este agresat PNL pentru a încerca să fie prezentat ca fiind într-o stare de frământare este, de fapt, plecată din laboratoarele adversarilor noştri politici din PSD-ALDE şi nu are absolut nici un fel de fundament în realitatea politică a PNL.(…) În perioada 15 – 30 iulie va fi convocat şi o să stabilim probabil în Biroul Executiv de luni”, a mai declarat Orban.

Cele mai citite

Se desumflă balonul Green Deal!

În România nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă