14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăȘeful statului este categoric. Din 15 mai vom intra în stare de...

Șeful statului este categoric. Din 15 mai vom intra în stare de alertă

Șeful statului a precizat că două reguli vor fi obligatorii în spații publice: purtarea măștii și păstrarea unei distanțe minime de un metru și jumătate între oameni.

Șeful statului a anunțat marți că deplasarea în localități se va face fără restricții iar în afara localităților va fi necesară o declarație scrisă, în care să fie indicat scopul deplasării, care să fie unul întemeiat. O excepție o va reprezenta deplasarea în interiorul unei zone metropolitane, cum este București – Ilfov, în interiorul căreia populația se poate deplasa fără declarație scrisă.

Președintele Klaus Iohannis a precizat, marți, că recomandă și redeschiderea parcurilor din orașe, deciziile în acest sens urmând a reveni administrațiilor locale. Această situație a fost deja anticipată de Comitetul Municipal București pentru Situații de Urgență, care a aprobat, marți, redeschiderea parcurilor și grădinilor publice din Capitală chiar de la finalul zilei de 14 mai, adică din noaptea de joi spre vineri, ora 0.

Momentul coincide cu acela în care starea de urgență instituită în România acum două luni își va înceta valabilitatea.

Tot din acel moment, oamenii din București vor putea merge din nou și la cimitir, a anunțat primarul Gabriela Firea. 

Președintele Iohannis a convocat, marți, la Palatul Cotroceni, o ședință cu principalii responsabili ai măsurilor de gestionare a epidemiei de coronavirus. La ședință au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, precum și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

După ședință, președintele Iohannis a precizat că solicită “cu celeritate” ca Parlamentul să aprobe Legea privind instituirea stării de alertă. Legea ar urma să primească votul final, cel din Camera Deputaților, în cursul zilei de miercuri, 13 mai.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă