13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăSemnal de alarmă tras de ministrul Justiției, Ana Birchall, după raportul MCV

Semnal de alarmă tras de ministrul Justiției, Ana Birchall, după raportul MCV

“Sigur că ne-am fi dorit cu toţii un raport mai bun. Am luat notă de evaluarea Comisiei Europene privind stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din Raportul din ianuarie 2017 şi a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018. Recunoaşte îndeplinirea doar a două recomandări din cele formulate în 2017, cea privind activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate – ANABI, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, şi cea referitor la implementarea de către ANI a sistemului informativ PREVENT. Se recunoaşte continuarea progreselor în cadrul recomandărilor numărul 3 şi numărul 5 din 2017. După cum aţi observat, raportul este critic în ceea ce priveşte cele opt recomandări formulate cu ocazia Raportului MCV din noiembrie 2018”, a spus Birchall, în cadrul unei declaraţii de presă.

Ea a subliniat că Raportul MCV cuprinde referiri pozitive cu privire la activitatea Guvernului şi a Ministerului Justiţiei.

“Tonalitatea raportului distinge clar două perioade: noiembrie 2018 – aprilie 2019 şi aprilie 2019 – prezent. În ceea ce priveşte activitatea Guvernului, prin Ministerul Justiţiei, în cea de-a doua perioadă analizată în raport, sunt cel puţin şapte referiri pozitive explicite la adresa ministrului Justiţiei sau Ministerului Justiţiei. Cu titlu de exemplu, citez: ‘În iulie 2019, ministrul Justiţiei şi-a exprimat intenţia de a identifica soluţiile legislative corespunzătoare în consultare cu sistemul judiciar şi cu Parlamentul, în cadrul unui nou proces structurat de consultări'”, a precizat Birchall.

Ministrul Justiţiei consideră că Raportul Comisiei Europene reflectă “într-o manieră obiectivă” situaţia de fapt. Ea a spus că documentul o “amărăşte”.

“Apreciez că raportul din acest an reflectă, în general, într-o manieră obiectivă situaţia de fapt şi are un ton mai favorabil faţă de cel precedent în ceea ce priveşte activitatea Guvernului, prin Ministerul Justiţiei, după finalul lunii aprilie 2019. Este, de asemenea, reflectat în lumină pozitivă angajamentul prim-ministrului României, luat în cadrul întâlnirii din iunie 2019 cu preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, de a nu continua nicio reformă judiciară controversată şi a de continua dialogul în cadrul MCV, lucrul care s-a şi întâmplat. Raportul reţine cu suficientă acurateţe modul în care fiecare instituţie sau autoritate a statului român implicate în gestionarea reformei sistemului judiciar şi a prevenirii şi combaterii corupţiei şi-a îndeplinit rolul. Deşi, pot să vă spun că personal mă amărăşte acest raport, din punct de vedere al activităţii MJ în mandatul meu se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-am promovat”, a transmis Birchall.

Cele mai citite

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă