16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăSenat: Aleşii locali îşi păstrează mandatul dacă partidul acestora fuzionează cu un...

Senat: Aleşii locali îşi păstrează mandatul dacă partidul acestora fuzionează cu un altul

Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 77 de voturi ” pentru”, nicio abţinere şi 34 de voturi “împotrivă”, Senatul fiind for decizional pe proiectul care urmează să ajungă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege modifică Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali în sensul în care calitatea de consilier local sau de consilier judeţean, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, nu încetează în cazul în care acesta pierde calitatea ”de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă de competitor electoral a fost ales, cu excepţia partidelor politice care au fuzionat, situaţie în care consilierul devine independent”, conform textului iniţiativei, scrie Mediafax.

În forma actuală a legii, articolul 9, litera h1 este prevede: ”Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: h1 )pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales”.

Preşedintele PMP, Traian Basescu a susţinut că proiectul de lege este făcut pentru ca PSD să recupereze consilierii UNPR, deveniţi PMP după fuziune.

“Ar trebui să ne facem că nu ştim pentru ce este această mofificare a legii. Este dorinţa PSD-ului de a recupera consilierii UNPR, care au devenit PMP după fuziunea cu PMP-UNPR. Asta e lăcomie. V-aş aduce aminte că aţi mai făcut transferuri gratuite şi prin Ordonanţa 55/2014, care a fost declarată neconstituţională. Ceea ce faceţi azi este pornit de la credinţa dumneavoastră că nu aveţi puterea până nu aveţi şi justiţia şi toată administraţia şi toate cele. Aşa aţi pierdut mandatul în alegerile trecute, aşa îl veţi pierde la alegerile următoare, pentru lăcomia nesfârşită pe care o aveţi. Sigur că vom vota împotriva acestui proiect de lege”, a afirmat senatorul Traian Băsescu la tribuna plenului Senatului.

Şi senatoarea USR, Florina Presadă, a anunţat că partidul din care face parte va vota împotriva acestui proiect, precizând că a existat o grabă cu adoptarea iniţiatiavei legislative.

“De unde atâta grabă cu acest proiect? E o lege destul de importantă, raportul a venit cu câteva minute înaintea începerii şedinţei de plen. Nu putem să nu remarcăm că soluţia legislativă propusă prin această iniţiativă, ca mandatul consilierului ar cărui partid, pe listele căruia a fost ales să nu înceteze atunci când partidul fuzionează sau este absorbit de către un alt partid, este o soluţie care ar putea fi neconsituţională. CCR s-a pronunţat în mai multe rânduri, şi a spus că această idee, ca consilierul să rămână independent nu reprezintă garanţii de moralitate şi legitimitate, în condiţiile actualului sistem electoral. USR consideră că este o lege cu dedicaţie”, a declarat în plenul de miercuri, Florina Presadă.

Proiectul adoptat miercuri de Senat va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă