Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: Arhivă

FOTO: Arhivă

Senat: Şedinţa de plen, suspendată; Comitetul dezbate renegocierea configurației Biroului permanent

Şedinţa de plen a Senatului a fost întreruptă miercuri, după ce reprezentanţii USR, ALDE şi PNL au precizat că în urma alegerii unui nou preşedinte al acestei Camere este necesară şi o negociere privind repartizarea celorlalte funcţii din Biroul permanent, transmite Agerpres.

Catinca Giosanu 0 comentarii

Astfel, senatorul USR Mihai Goţiu a atras atenţia asupra faptului că art. 31 din Regulamentul Senatului prevede că după alegerea unui nou preşedinte se renegociază, dacă este cazul, repartizarea celorlalte funcţii din Biroul permanent.

"Am avut până acum un interimat, din cauza celor ce s-au întâmplat. Inclusiv votarea unei ordini de zi nu se poate face până nu alegem un nou Birou permanent", a spus el.

Preşedintele de şedinţă, Robert Cazanciuc, a precizat însă că, potrivit Regulamentului, funcţiile din Biroul permanent se renegociază, după alegerea preşedintelui, doar dacă se schimbă componenţa politică.

"S-a schimbat componenţa cumva? Domnul preşedinte Meleşcanu nu mai este membru ALDE cumva? Nu am primit la preşedintele Senatului nicio informare din partea grupului ALDE că domnul senator nu ar mai fi membru ALDE. Nu s-a schimbat deocamdată componenţa, deci chestiunea se poate discuta la Comitetul liderilor", a menţionat el.

Potrivit lui Mihai Goţiu, componenţa politică a fost schimbată încă de săptămâna trecută, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare.

"Au fost doi senatori de la PSD care au plecat. Un senator de la ALDE care a plecat. S-a schimbat această componenţă", a afirmat senatorul USR.

Senatorul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a cerut, la rândul său, introducerea pe ordinea de zi a unui punct suplimentar privind alegerea membrilor Biroului permanent.

"În urmă cu o săptămână la Biroul permanent, care a fost ales într-o formulă provizorie, s-a convenit ca în această săptămână să se reia discuţia după alegerea preşedintelui, pentru configurarea Biroului permanent. De altfel, art. 26 alin. 1 din Regulamentul Senatului vorbeşte foarte clar despre acest lucru: propunerea de repartizare a funcţiilor din Biroul permanent se stabileşte după alegerea preşedintelui, respectând configuraţia politică a Senatului, prin negocieri între reprezentanţii grupurilor. Configuraţia politică s-a schimbat şi ponderea grupurilor s-a schimbat. Dvs, ieri, colegii din PSD, aţi făcut un gest execrabil şi aţi făcut alegerea unui membru din grupul ALDE, în condiţiile în care grupul ALDE a avut propria propunere, încălcând Regulamentul", a arătat Tăriceanu.

"Luaţi stenograma Bp ca să vedeţi că decizia Biroului permanent al Senatului a fost ca imediat după votul din Senat să discutăm structura noului Birou permanent. (...) Deci în Biroul permanent acest lucru deja e decis", a spus şi Alina Gorghiu (PNL).

Comentarii

loading...