19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăSenatul va vota astăzi, ca for decizional, Legea privind organizarea judiciară

Senatul va vota astăzi, ca for decizional, Legea privind organizarea judiciară

Pe ordinea de zi a plenului Senatului, de miercuri ora 10.30, apare Legea 304/2004 privind organizarea judiciară. Votul final va fi dat de senatori începând cu ora 12.00. După votul la Senat, cameră decizională pentru această iniţiativă, proiectul de lege se va reîntoarce la Klaus Iohannis pentru promulgare.

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, în forma iniţială, respingând astfel cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a iniţiativei legislative. Deputaţii au adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004, privind organizarea judiciară cu 177 voturi ” pentru”, 74 ” împotrivă” şi o abţinere. Opoziţia s-a împotrivit adoptării, solicitând retrimiterea la comisie, însă cererea a fost respinsă.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Potrivit sesizării transmise de preşedintele Klaus Iohannis, la articolul 7 din Legea nr. 304/2004, cu următorul cuprins: „(3) Configuraţia sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalităţii de arme în ceea ce priveşte aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor”, este o dispoziţie lipsită de previzibilitate, contrar cerinţelor consrtituţionale.

“Din formularea textului, nu este clar în ce măsură poziţia fizică a părţilor în sala de judecată afectează principiul egalităţii de arme, iar prin formularea generală, nu se deduce cu exactitate care este conţinutul sintagmei „configuraţia sălii de judecată” şi ce presupune o reconfigurare a sălilor de judecată folosite în prezent de instanţele din România astfel încât acestea să respecte principiul egalităţii de arme (…) După cum putem observa, textul art. 7 alin. (3) din legea transmisă la promulgare se referă la „aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor”, neexistând nicio trimitere la aşezarea părţilor. Astfel, reglementarea acordă drepturi suplimentare persoanelor asistate de avocaţi faţă de cele care nu beneficiază de această asistenţă, realizându-se un regim juridic diferenţiat pentru părţile din proces”, se arată în cererea de reexaminare.

Cererea şefului statului face referire şi la art. I pct, care introduce un nou alineat la art. 16 din Legea nr. 304/2004, respectiv alin. (3), cu următorul cuprins: „Hotărârile judecătoreşti trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării. În cazuri temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori”.

Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă