15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăSentința în dosarul lui Dragnea va fi pronunțată pe 27 mai, în...

Sentința în dosarul lui Dragnea va fi pronunțată pe 27 mai, în prima zi după alegeri

Judecătorii de la Înalta Curte au respins toate cererile avocaților lui Liviu în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care este judecat şi liderul PSD. Instanţa a decis respingerea excepţiei de nelegalitate a constituirii completului de trei judecători, respingerea cererilor de sesizare a CCR, dar şi cererea de amânare a procesului până după decizia Curţii Constituţionale privind completurile de trei judecători, programată pe 5 iunie. În pledoaria finală, procurorul DNA a solicitat pedepse orientate spre mediu pentru faptele de abuz în serviciu, nu spre minim, așa cum a decis prima instanță. Marian Nazat, avocatul lui Liviu Dragnea, a susţinut, în cuvântul final de la ultimul termen din apelul de la ÎCCJ, că faptele de care este acuzat clientul său fie s-au prescris, fie nu au fost săvârşite cu vinovăţie.

 

În prima parte a ședinței, procurorul de şedinţă din procesul lui Liviu Dragnea a anunţat, ieri, instanţa supremă, că renunţă la cele două solicitări de sesizare a Curţii Constituţionale, dar şi la cererea de schimbare a încadrării juridice pentru trei inculpaţi, instanţa luând act de aceste renunţări. După ce judecătorii au luat act de cererile DNA, aceştia au anunţat că au încheiat cercetarea judecătorească şi au dorit să treacă la pledoariile finale. În acest moment, avocaţii liderului PSD au depus o cerere cu privire la nelegalitate a constituirii completului de judecată care a dat sentinţa de condamnare pe fond.

 Această solicitare este similară cu cea depusă de Florin Iordache la Curtea Constituțională, în privința completurilor de trei judectători. Pe de altă parte, avocații lui Liviu Dragnea au invocat două excepții de neconstituționalitate și au depus o cerere de suplimentare a probatoriului. Avocații au cerut instanței să se pronunțe sau să dea un nou termen după 5 iunie, data la care CCR a amânat pronunțarea pe conflictul legat de specializarea completurilor. Procurorul DNA a cerut instanței să respingă toate cererile formulate de avocații inculpaților

 

Dragnea, absent

Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, nu s-a prezentat, ieri,  la ÎCCJ.

 Adrian Toni Neacşu, unul dintre avocaţii din procesul liderului PSD, declara că este puţin probabil ca instanţa de judecată să se pronunţe înainte de soluţia CCR privind completurile de trei judecători. Toni Neacşu susţinea că, dacă se dă o soluţie în dosar înainte ca CCR să se pronunţe, decizia Curţii Constituţionale nu va mai putea influenţa în niciun fel decizia instanţei deja definitivă.  

În 15 aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru 20 mai dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. De altfel, și pe 18 martie, fusese decisă o amânare pentru 15 aprilie.

În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. În 21 iunie 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. De un complet de trei judecători. Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită anterior de Dragnea în dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Ceilalţi inculpaţi în acest dosar au primit închisoare cu suspendare, cu excepţia fostului director executiv al DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, condamnată la trei ani şi şapte luni de închisoare cu executare. 

Dragnea a contestat condamnarea la completul de cinci judecători de la ICCJ.

Magistraţii instanţei supreme au finalizat în 14 septembrie 2018 motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, arătând că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

 

 

Completurile de judecată, analizate după alegeri

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat, ieri, pentru 5 iunie, pronunţarea în legătură cu lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. O hotărâre favorabilă l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare în procesul angajărilor fictive, condamnare decisă de un complet de trei judecători de la ÎCCJ. Sesizarea a fost făcută de Florin Iordache, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor. De asemenea, CCR a respins sesizarea PNL care reclama că Florin Iordache nu putea sesiza Curtea în numele președintelui Camerei Deputaților, chiar dacă avea delegate atribuțiile acestuia. 

Aceasta este a patra amânare decisă de Curtea Constituțională în dosarul privind completurile specializate. Cererea a fost depusă în 22 martie de către Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea, aflat în concediu cu probleme medicale, i-a delegat atribuţiile. Pronunţarea a fost amânată prima dată în 10 aprilie, pentru a doua zi. Şi în data de 11 aprilie pronunţarea a fost amânată pentru 19 aprilie, când a fost din nou amânată. Noul termen este stabilit pentru data de 5 iunie. 

Sesizarea vizează lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Florin Iordache reclamă ”refuzul explicit al ICCJ de a aplica o lege adoptată de Parlament şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare prin neconstituirea, în cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de completuri de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie şi a infracţiunilor asimilate”.

 Chestiunea lipsei completurilor specializate de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost ridicată şi de către avocaţii liderului PSD, Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. În 21 iunie 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, de un complet de trei judecători. Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită anterior de Dragnea în dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Dragnea a contestat condamnarea la completul de cinci judecători de la ICCJ.

 

În UE nu există completuri specializate

 

Şefa ICCJ Cristina Tarcea i-a scris preşedintelui Curţii Constituţionale că Austria este singurul stat afiliat Reţelei Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din UE care are complete specializate în cauze de corupţie. Ea spune că până la termenul de 17 aprilie a primit 19 răspunsuri. Din aceste răspunsuri, a rezultat că 13 state nu au deloc complete specializate în cauze de corupţie. Alte cinci state nu au complete specializate în cauze de corupţie la nivelul Curţii Supreme, dar la nivelul altor instanţe au complete sau judecători specializaţi în cauze de corupţie. Austria este singurul stat UE care are astfel de completuri.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă